Financiële weerbaarheid: zorg voor een appeltje voor de dorst

Als je financieel weerbaar bent, komt een crisis net wat minder hard aan. Probeer dus voor een buffer te zorgen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar we hebben een aantal uitstekende tips.

Hoeveel geld je achter de hand moet hebben, hangt van je situatie af. Een zzp’er met een onzeker inkomen heeft een grotere buffer nodig dan iemand met een vaste baan. Een gezin met kinderen op de middelbare school heeft meer verwachte en onverwachte uitgaven – schoolboeken, schoolkamp, laptop, sportclubs, orthodontist, kleren en schoenen die razendsnel weer te klein zijn – dan zestigers die hun schaapjes op het droge hebben. Iemand met een koophuis moet meer geld reserveren voor onderhoud dan iemand met een huurhuis. De bufferberekenaar op nibud.nl is een handig hulpmiddel om te berekenen wat in jouw situatie een verstandige buffer is.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan