Wat koks weten: handige tips
Waarom wordt die tomaat papperig als je ‘m ontvelt? Hoe krijgt een bietje meer smaak? Slimme aan- en uitkleedtrucs.
Zo ontvel je tomaten zonder dat ze papperig worden: breng ruim water aan de kook. Kerf met een scherp mesje een kruisje in de schil van de tomaten. Leg de tomaten erin zodra het water kookt (ze moeten volledig ondergedompeld zijn) en draai direct het vuur uit.Deksel op de pan, tel tot 10. Spoel de tomaten nu af onder de koude kraan in een vergiet en trek de schilletjes eraf. Bij kerstomaatjes tel je tot 6.
Hardgekookte eieren barsten niet en kun je mooi pellen als je de dikke kant van het ei – waar de luchtkamer zit – inprikt met een eierprikker. Giet ze na het koken af en laat ze direct ‘schrikken’ onder de koude kraan. Azijn of zout in het kookwater helpt nauwelijks. Geen eierprikker? Zet de eieren op met koud water, dan barsten ze ook minder snel. Kakelverse eitjes zijn nauwelijks te pellen, je neemt altijd stukjes eiwit mee. Die kun je beter bakken.
-
DIY
DIY eierprikker: Prik een naald met de achterkant in een kurk (en zet hem op een veilig plekje, zodat je je er niet aan kunt bezeren)
Kip-, vis- en varkensfilets blijven sappig als je ze in de oven in een jasje van bijvoorbeeld filo- of bladerdeeg bakt. Bak vlees eerst even kort rondom bruin en laat afkoelen. Vis kun je rauw verwerken. Bestrooi de filets met zout, peper en eventueel kruiden. Rol bladerdeeg uit tot een dunne lap die groot genoeg is om het filetje ‘in te pakken’. Druk de naden aan de bovenkant dicht met wat water en bestrijk met losgeklopt ei. Bak tot het deeg goudbruin is. Gebruik van filodeeg minstens 3 plakjes en bestrijk ze met olijfolie. Leg de ingevette plakjes op elkaar, verpak het vlees/de vis erin en vouw dicht. Bestrijk de bovenkant met olie en bak tot knapperig bruin.
Aardappels blijven steviger (fijn als je ze in een salade verwerkt) en zijn gezonder als je ze in de schil kookt. Prik de gekookte aardappels na het afgieten aan een vork, houd ze heel even onder de koude kraan en trek het schilletje er met je vingers af.
Bietjes worden superlekker als je ze rauw, in hun geheel, ongeschild in aluminiumfolie wikkelt en daarna in de hete oven (ca. 200 °C) bakt tot ze zacht zijn (afhankelijk van de grootte ca. 1 uur). Laat ze in het folie (iets) afkoelen en trek er dan het schilletje af.
Kleine oranje pompoenen hoef je niet te schillen. Van deze zogeheten zonpompoenen of uchiki kuri wordt de schil door verhitting vanzelf zacht. Bovendien geeft de schil een mooie kleur aan je gerecht. Groene of grote ribbelpompoenen moet je wel schillen. Dat gaat het gemakkelijkst als je de pompoen eerst met een groot mes in parten snijdt en dan met een kleiner, scherp mes schilt. Je kunt de parten ook eerst garen (in de oven) en dan het zachte vruchtvlees uit de schil scheppen.