Voordeel voor starters op de huizenmarkt

Wie jonger is dan 35 en een huis koopt, betaalt geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt duizenden euro’s. Maar let op: vanaf 1 april 2021 moet je voor een huis dat € 400.000 of meer kost wél overdrachtsbelasting betalen.

Als je een huis koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. De overdrachts-belasting is 2 procent van de prijs van het huis. Dus op een huis van € 300.000 betaal je € 6.000 overdrachtsbelasting. Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt hoeven mensen tussen de 18 en 35 jaar die een eigen huis kopen sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Je kunt maar één keer van deze regeling profiteren. Ook als je al een huis hebt en doorstroomt naar je tweede koophuis, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je jonger bent dan 35.

Na 1 april betalen 35-minners voor een huis vanaf

€ 400.000 wél overdrachtsbelasting.

Dat scheelt duizenden euro’s

Vanaf 1 april 2021 geldt dat het huis niet duurder mag zijn dan € 400.000. Dus als je een huis koopt van € 399.000 betaal je geen overdrachtsbelasting. Maar als je een huis koopt van € 405.000 betaal je € 8.100 overdrachtsbelasting. Dat scheelt veel. Dus als je een huis wilt kopen dat duurder is dan € 400.000, is het de moeite waard om te proberen de officiële overdracht bij de notaris uiterlijk op 31 maart te regelen.

Vul de verklaring in

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting moet je een Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling invullen. In die verklaring geef je aan dat je voor het eerst gebruikmaakt van de vrijstelling (het mag maar één keer) en dat je zelf in het huis gaat wonen. Die verklaring moet je afgeven aan de notaris.

Oudere partner?

De regels zijn strikt: als je samen met je partner een huis koopt en een van jullie is ouder dan 35, mag alleen de jongste voor zijn of haar deel gebruikmaken van de vrijstelling. Dus als je dan een huis koopt van € 300.000 en je bent officieel allebei 50 procent eigenaar, betaalt de jongste partner geen overdrachtsbelasting en de 35-plusser € 3.000 (2 procent van € 150.000).

Wie een huis koopt en er zelf niet gaat wonen, betaalt sinds 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting.

8 procent overdrachtsbelasting voor tweede huis

Als je een huis koopt waarin je zelf niet gaat wonen, betaal je sinds 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld als je een vakantiehuis koopt of een huis dat je gaat verhuren. Of als je een huis voor je studerende kind koopt. Vaak gaan er dan meer studenten in hetzelfde huis wonen en levert het elke maand een mooi bedrag aan huurinkomsten op. Veel mensen vinden dat een aantrekkelijke optie. Hun geld op de bank levert niets meer op, want de rente is al lange tijd extreem laag. Door een tweede huis te kopen en dat te verhuren maken ze opeens veel rendement. Het is een belegging. Dat is de reden waarom het kabinet de overdrachtsbelasting heeft verhoogd naar 8 procent.

Tips voor starters van de Belastingdienst

 • 1

  Verlaag je maandlasten met de voorlopige aanslag Met een voorlopige aanslag ontvang of betaal je maandelijks belasting, in plaats van na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor woningeigenaren gaat het hierbij meestal om een maandelijkse teruggaaf door de hypotheekrenteaftrek waar zij gebruik van kunnen maken. De voorlopige aanslag verlaagt daarmee dus je maandlasten. Het is slim om de voorlopige aanslag direct bij het afsluiten van de hypotheek aan te vragen, zodat je kort daarop al de eerste teruggaaf krijgt.

 • 2

  Belastingvoordeel door aftrekposten Als je voor het eerst een woning koopt, verandert het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt. Je mag namelijk de rente die je betaalt over je hypotheek of lening opgeven als aftrekpost. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Het eerste jaar – het jaar waarin je de hypotheek afsluit – mag je zelfs eenmalig nog meer kosten aftrekken. Dit zijn kosten die je hebt gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek zoals de kosten van een hypotheekadviseur en eventuele taxatiekosten. Voorwaarde is dat de gemaakte kosten nodig zijn voor het verkrijgen van de lening. Op belastingdienst.nl/koopwoning staat een overzicht van de aftrekposten.

 • 3

  Bewaar belangrijke gegevens Het is aan te raden relevante gegevens en documenten zoals de jaaropgaaf van de hypotheek, gegevens over leningen en schulden en de WOZ-waarde goed te bewaren. Deze gegevens heb je nodig voor het aanvragen en actualiseren van je voorlopige aanslag en het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Voor starters die het huis verbouwd hebben en daarvoor een lening zijn aangegaan, is het ook slim alle facturen en bonnen van de verbouwing te bewaren.

 • 4

  In 2021 schenking tot € 105.302 belastingvrij voor aankoop huis Voor de aankoop van een huis kun je in 2021 tot € 105.302 als schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders of grootouders. Hierover betalen zij geen schenkbelasting. De belangrijkste voorwaarde hierbij is wel dat je het geld gebruikt om een eigen woning te kopen of te verbouwen, de hypotheek of restschuld van je eigen woning af te lossen, of de erfpacht- opstal- of beklemmingsrechten van de woning af te kopen. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe het zit.

Bron: Belastingdienst

Lees meer over: Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu