Stappenplan voor een duurzamer huis

Bij verduurzamen hoef je echt niet meteen aan een warmtepomp te denken. Verreweg de goedkoopste manier van verduurzamen is je gedrag veranderen.

Verreweg de goedkoopste manier van verduurzamen is je gedrag veranderen: de verwarming kan wellicht een graadje lager als je een trui aantrekt (klinkt als een open deur, maar je went aan een lagere temperatuur). Zet de thermostaat laag als je weggaat of niet in de ruimte bent. Douche maximaal vijf minuten of koud zoals de ‘iceman’ predikt (en waarom zou je die badkamer dan nog verwarmen als je er zo kort bent). Hang was buiten te drogen. Kies als iets kapotgaat altijd voor de meest duurzame variant (behalve als het om eco-radiatoren gaat).

STAP 1 Beperk je energieverbruik

Makkelijk/betaalbaar

+ Vervang alle gloei- en spaarlampen door led (denk bij halogeenspotjes ook aan het vervangen van de transformator).
+ Breng tochtstrippen aan, plaats een brievenbusborstel plus binnenklep.
+ Voorzie radiatoren tegen buitenmuren van radiatorfolie (makkelijk zelf te doen met magneettape voor twee, drie tientjes).
+ Laat je cv-ketel waterzijdig inregelen.
+ Vervang de ijskast en droger als ze ouder zijn dan acht jaar (witgoed is zoveel zuiniger geworden dat het al snel loont om een nieuw apparaat aan te schaffen). Kies voor minimaal A++.

Meer werk/duurder

+ Isoleer waar dat kan (vloer, dak en spouwmuur, waarbij die laatste het makkelijkst en goedkoopst is, maar alleen mogelijk in huizen van na 1920)
+ Vervang enkel glas door hr++ glas, of nog beter: tripleglas (bekijk de site van je gemeente: de overheid subsidieert isolatiemaatregelen). Voor wie dat te kostbaar is: raamfolie dat je op het raam strijkt, isoleert ook, zij het in beperktere mate.
+ Plaats (alleen als je groene energie opwekt/hebt) infraroodpanelen als bijverwarming zodat de thermostaat lager kan. 


STAP 2 Maak maximaal gebruik van duurzame energie (en andere duurzame bronnen)

Makkelijk/betaalbaar

+ Controleer of je wel echt 100 procent groene energie hebt  (). 
+ Huur zonnepanelen of kijk of je mee kunt doen aan een lokaal zonneproject met panelen op daken van schuren/scholen/grote gebouwen. 
+ Koop winddelen: een soort aandeel in een windturbine.
+ Onder het gebruik van bronnen, schaar ik ook even het watergebruik. Behalve dat je korter doucht met een waterbesparende douchekop, kun je ook een teiltje in je gootsteen zetten waarmee je water opvangt dat je kunt gebruiken voor de tuin. Plaats een regenton. 

Meer werk/duurder

+ Neem zonnepanelen (of, maar veel duurder: hybride panelen die elektriciteit én warmte leveren). Hoe meer panelen, hoe beter voor het milieu. Maar voor je portemonnee is het beter als je ongeveer evenveel KWh opwekt als je verbruikt. Al kun je ook voor meer kiezen als je verwacht dat je in de toekomst meer elektriciteit gaat gebruiken omdat je infraroodpanelen of een warmtepomp wilt.
+ Installeer een regenwatersysteem.


STAP 3 Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen

Makkelijk/betaalbaar

+ Verlaag de aanvoertemperatuur van je cv tot 55 graden en zet de comfortstand uit (per merk gemakkelijk te googelen).
+ Installeer als je groene energie hebt een inductiekookplaat.

Meer werk/duurder

+ Kies als je voldoende geïsoleerd hebt voor lage-temperatuurverwarming, vloerverwarming, een (hybride) warmtepomp.

Bijna driekwart van de mensen met een eigen huis wil dat verduurzamen. Vaak zien ze echter op tegen de kosten en tegen de papieren rompslomp, het aanvragen van offertes, het kiezen van een leverancier en de rommel in huis. Ook hebben ze weinig inzicht in de kosten en het rendement. De Volksbank is gestart met het platform woningverbeteraars.nl, om te helpen bij het maken van lastige keuzes.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Duurzaam leven en Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (4)

Franklin Bretschneider
01-10-2021 om 19:11

Het klopt niet altijd: mijn koelkast is een Liebherr uit begin deze eeuw. Deze gebruikt ca 1 kWh per dag (etmaal). Moderne kasten kosten ca 300 a 400 EUR, gebruiken misschien de helft, maar dat betekent een besparing van slechts 11 ct per dag, zodat de aanschafprijs pas na 7 a 8 jaar is teruggewonnen. Bovendien is de nieuwe kast eerst gefabriceerd en vervoerd, waarbij ongetwijfeld veel CO2 is geproduceerd. Mijn oudje mag eerst nog jaren dienen!

Praat mee