Uit het kookboek ‘Tahin’: Auberginebites
Tahin, een zijdenachte, licht notige, tikje bittere sesampasta waar je een goddelijke, romige saus van maakt die overal lekker bij is. Door de soep, over de groente, bij de pasta-met-pesto. Maar ook door warme chocolademelk. Probeer eens deze heerlijke auberginebites met peterselie, amandelen en tahin uit het kookboek Tahin

Ingrediënten voor 4-6 personen
- 2 aubergines
- 45 ml zonnebloemolie
- ½ tl tafelzout
Ingrediënten voor de tomatensaus
- olijfolie
- 1 gele ui, fijngesnipperd
- 2 knoflooktenen, geperst
- 1 groene peper, zaden en lijsten verwijderd, in fijne ringen
- 1 blikje tomatenblokjes
- 2 el tomatenpassata
- 30 g tahin
- 1 tl zout
Ingrediënten voor de tahin-gembersaus
- 3 el tahin
- 1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 15 ml sojasaus
- snufje chilipoeder
- koud water
Ingrediënten voor het serveren
- paar takjes verse bladpeterselie, de blaadjes geplukt en grof gesneden
- 30 g amandelschaafsel, geroosterd
- 20 g sesamzaad, geroosterd
-
Tip
Houd vooral de dikte van 2 cm aan voor de aubergineplakjes. Dat kijkt misschien te veel, maar je hebt voor dit recept echt flinke plakken nodig, anders zijn ze niet stevig genoeg als ondergrond voor het hapje.
Bereiden – 60 minuten
- Verwarm de oven op 200 °C.
- Was de aubergines en snijd ze in plakken van 2 cm dik.
- Leg de plakken in een kom, giet er de zonnebloemolie over en bestrooi met zout.
- Verdeel de aubergineplakken naast elkaar over een met bakpapier beklede bakplaat (of twee).
- Rooster 15 minuten.
- Draai de plakken om en rooster nog eens 10 minuten, tot beide kanten goudbruin zijn.
Tomatensaus
- Verwarm voor de tomatensaus 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit daarin de ui, voeg de knoflook toe en tot slot de groene peper.
- Voeg vervolgens de tomatenstukjes, tomatenpassata, tahin en het zout toe.
Tahin-gembersaus
- Doe voor de tahin-gembersaus de tahin in een kleine mengkom en voeg de geraspte gember toe.
- Voeg ook de sojasaus en een snufje chilipoeder toe. Voeg wat koud water toe tot je de textuur hebt van een schenkbare saus.
Serveren
- Schik de geroosterde aubergineplakken op een serveerschaal.
- Verdeel met een eetlepel eerst de tomatensaus, dan tahin-gembersaus over elke auberginebite.
- Garneer tot slot met peterselie, amandelschaafsel en sesamzaad.
Lees meer over: Goed eten