Tips voor inbraakpreventie

Je gaat natuurlijk niet relaxed met vakantie als je weet dat er vaak in de buurt wordt ingebroken. Verklein de kans op insluipers en diefstal. Volg de wijze raad op van de politie én van een ex-inbreker.

Alles ingepakt, ijskast ontdooid? Op naar de vakantiebestemming. Nog even de deur dichttrekken en de sleutel onder de bloempot leggen, zodat de buurvrouw erin kan om de planten water te geven. Stop! Niet handig. Wil je je huis inbraak-proof maken, dan gaat het er vooral om dat je zorgt dat een dief niet snel te werk kan gaan. Voor dieven geldt: ‘hoe vlugger hoe beter’, beaamt Evert Jansen, die zelf heel wat woninginbraken op zijn naam heeft staan. Hij was verslaafd en had continu geld nodig, maar inmiddels is hij al jaren afgekickt en als ‘ervaringsdeskundige’ verbonden aan de Stichting Veiligheid & Preventie. Regelmatig geeft hij voorlichtingsavonden om inbraken te voorkomen: ‘Er wordt vaak gedacht dat het vooral professionele criminelen zijn die toeslaan: types die je huis dagenlang observeren en vervolgens hun slag slaan. Maar in 98% van de gevallen gaat het om gelegenheidsdieven, de niet zo lieve jongens uit de wijk.’ Die maak je het lastig met dit plan van aanpak in drie delen: afsluiten, afschrikken en afleiden.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan