Online shoppen zonder vervelende surprises

Met Black Friday in aantocht en de naderende feestdagen ben je misschien van plan extra online te shoppen. Hoe je kom je er nu achter dat je niet teveel betaalt? En hoe weet je of een website betrouwbaar is? Wij zochten het uit.

Waar vind je het goedkoopste exemplaar?

Stel: je wilt een trui van een bepaald merk aanschaffen. Je hebt ‘m op een website zien staan en weet wat hij daar kost, maar wilt graag weten of hij ergens anders goedkoper is.

Daar kun je achter komen door het merk van de trui en de omschrijving in te typen op Google. Als het bijvoorbeeld gaat om een groene wollen trui van Esprit die ‘Sonya’ heet, type je in: ‘Wollen trui Sonya Esprit groen’. Als je vervolgens op ‘afbeeldingen’ klikt, zul je foto’s krijgen met dezelfde trui. Door op die foto’s te klikken, kom je uit op aanbieders van deze trui en kun je zien wat het daar kost. Als het gaat om electronica (bijvoorbeeld audio-apparatuur, televisies of smartphones) type je naast het merk en het model ook het serienummer in.

Vergelijkingssites

Je kunt ook zoeken op vergelijkingssites die je in een oogopslag laten zien waar welk product het goedkoopst is. De sites geven aan waar je het product kunnen kopen, welke prijzen de verschillende aanbieders hanteren en je kunt doorklikken om op de site van de aanbieders te komen. De bekendste en meest gebruikte sites waar je van alles kunt vinden, van kleding tot speelgoed en papierversnipperaars tot smartphones, zijn:

Zoek je spullen op audiogebied, huishoudelijke apparaten, smartphones, game-accessoires of andere elektronische apparatuur, dan is tweakers.nl een aanrader: deze site is volledig gewijd aan dit genre. 

Via sites of Bol.com of Amazon kun je talloze producten kopen, maar die aanbieders zijn niet vaak per se voordeliger: soms ben je bij het merk wat het betreffende product verkoopt dan goedkoper uit. Let wel op de verzendkosten. Als die bij een site als bol.com gratis zijn en een webshop rekent de volle mep, dan betaal je misschien alsnog meer.

Ook bij online shoppen geldt: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.

Koop veilig

Helaas wemelt het op internet van de nepwebshops. Een oplichter spekken die een product levert wat niet lijkt op datgene wat je hebt besteld, of die het artikel helemaal niet levert is natuurlijk het laatste wat je wilt. Kijk in elk geval of de webshop het Thuiswinkel waarborg-keurmerk of het webshop keurmerk heeft. Koop je bij een aanbieder met zo’n keurmerk,  dan ben je in elk geval verzekerd van duidelijkheid over de verzendkosten. Ook heb je een bedenktijd van veertien dagen en mag je de koop binnen die tijd kosteloos ongedaan maken. Mochten er klachten zijn waar je met de webwinkelier niet uitkomt, dan kun je Thuiswinkel waarborg-keurmerk of webshop keurmerk inschakelen om te bemiddelen. 

Let op: Sommige webwinkels zetten het logo van Thuiswinkel waarborg-keurmerk of het webshop keurmerk  op hun site maar zijn niet echt lid. Op thuiswinkel.org kun je zien welke shops lid zijn van Thuiswinkel waarborg-keurmerk en op de site keurmerk.info kun je checken welke aanbieders zijn aangesloten bij het webshop keurmerk. Er bestaan overigens nog meer keurmerken, maar die zijn op dit moment niet aangesloten bij de Geschillencommissie. Ook gebruiken zij geen algemene voorwaarden die zijn afgesproken met de Consumentenbond.

Wil je iets kopen bij een Nederlandse webshop die niet over een vertrouwd keurmerk beschikt? Check dan de reviews door op Google de naam van de webshop+reviews of ervaringen in te tikken.

Buitenlandse webshops

Wil je iets kopen bij een buitenlandse webshop, dan vind je bij de Consumentenbond nuttige informatie. Je vindt daar ook tips om te voorkomen dat je een namaakproduct bestelt.

Check de reviews

Natuurlijk scroll je bij een product even naar de reviews, zeker als er meerdere zijn afgegeven, geeft dat wel een indruk van ervaringen met het product door andere kopers. Toch moet je ook hier oppassen. Heeft een aanbieder alleen maar goede reviews, dan wil dat nog niet zeggen dat hij uiterst betrouwbaar is, gedegen spullen verkoopt of op tijd levert: het is goed mogelijk dat die reviews nep zijn en de aanbieder ze zelf heeft geschreven of -tegen betaling- heeft laten schrijven. Lijken de lovende teksten erg veel op elkaar of zie je vaak dezelfde schrijffouten, dan kun je er zeker van zijn dat de reviews vals zijn.

Hieraan kun je een nep webshop herkennen

  • Vage url Criminelen nemen vaak bestaande websites over die niet meer worden gebruikt. Als de url in de adresbalk niet overeenkomt met de naam van de webshop zelf (de webshop heet bijvoorbeeld modevoordeel.nl en in de url zie je een heel andere naam), dan kun je er zeker van zijn dat je beland bent op de site van een oplichter. Ook zie je af en toe dat nepshops webadressen gebruiken met de naam van het product erin, bijvoorbeeld winterjasonline.com of 2017nikeairmax.nl.

  • Taalvoutjes Wemelt het op de website van de taalfouten? Dan heb je ook te maken met een nepwebshop. De teksten zijn dan vertaald door middel van Google translate of slordig overgenomen van andere websites. Maar let op, de teksten worden wel steeds beter.

  • Geen contactmogelijkheden Nepwebshops zijn ook te herkennen doordat ze geen contactgegevens vermelden; er is geen mailadres, telefoonnummer en geen fysiek adres.

  • Account verplicht, alleen betalen met creditcard: bij nepwebshops moet je altijd een account aanmaken en kun je alleen met creditcard betalen.

  • Meer over nepwebshops en wat je kunt doen als je in de val bent getrapt bij een louche aanbieder, kun je lezen op de site van de Consumentenbond.

De beste deals

Ben je lid van de Consumentenbond? Zij houden elk jaar bij van welke door hen geteste producten de prijs binnen een maand met minimaal 10 tot 15% is gezakt bij de bekendere winkels. consumentenbond.nl/black-friday

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Veilig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu