Dossier Parkinson
Mensen met parkinson hebben bijna net zo’n hoge levensverwachting als mensen zonder. Maar dat lijkt dan ook het enige goede nieuws, want de ziekte tast de kwaliteit van je leven ernstig aan. Medisch en wetenschapsjournalist Diana de Veld sprak met een neuroloog, twee psychiaters en een patiënt.
Mijn opa kreeg op zijn 48ste parkinson. Werken ging niet meer, hele dagen zat hij zich thuis te vervelen. Zodra mijn moeder van school kwam, moest ze met hem klaverjassen. Hij kon moeilijk in beweging komen, en áls hij eenmaal liep, dan kon hij niet meer stoppen. Soms liep hij tegen een muur. Ik heb hem nooit gekend, maar toen een neef en nicht van me óók jong parkinson kregen, werd ik nieuwsgierig: wat is parkinson eigenlijk? Hoe behandel je het? Klopt het dat de ziekte steeds vaker voorkomt?
Wat is parkinson?
Neuroloog dr. Jorrit Hoff (St. Antonius Ziekenhuis) behandelt al 25 jaar mensen met parkinson. ‘Bij deze ziekte sterft een klein gebiedje in de hersenen versneld af’, legt hij uit. ‘Dat gebiedje – de zwarte kern – maakt normaal gesproken een chemische boodschapperstof: dopamine. Het tekort aan dopamine verklaart veel van de klachten die bij parkinson horen.’
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!