Opgebrand: zo voorkom je een burn-out

Het lijkt wel of er een burn-out-epidemie heerst. Eén op de zeven Nederlanders heeft naar eigen zeggen klachten. Onder jongeren is dat zelfs één op de vijf. En er is een heuse burn-out-industrie van zelfhulpboeken en coaches ontstaan. Maar wat is een burn-out nu eigenlijk? Wat kun je ertegen doen, of liever: hoe voorkom je het? 

Waar hebben we het eigenlijk over? 

Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC, schrijver van het boek Even slikken – De zin en onzin van antidepressiva: ‘Het maakt het voor huisartsen, psychologen en psychiaters soms lastig om de aandoening feitelijk vast te stellen. In algemene zin kun je stellen dat iemand met een burn-out geestelijk en lichamelijk uitgeput is. Andere klachten die vaak voorkomen zijn: slecht slapen, prikkelbaar of snel emotioneel zijn, niet tegen drukte kunnen, veel piekeren, een opgejaagd gevoel, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ook lichamelijke problemen zoals hoofdpijn, hartkloppingen en buikpijn spelen een rol.’ 

Wat is het verschil tussen overspannenheid en een burn-out?

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan