Nachtwerkers

Terwijl de meesten van ons op één oor liggen, draaien er 1,2 miljoen mensen weleens een nachtdienst. Dat is bepaald niet goed voor de gezondheid, maar er zijn trucs om het dag- en nachtritme zo min mogelijk te belasten.

Je bent klaarwakker en het is nog maar twaalf uur ’s middags. De kamer heb je verduisterd, je hebt een slaapmasker over je ogen getrokken, maar de buurkinderen tetteren dwars door je oordopjes heen. Probeer zo maar eens je biologische klok te verzetten. Veel nachtwerkers kennen dit probleem en het is meer dan alleen lastig. Nachtwerken is, zo blijkt telkens weer uit onderzoek, niet erg gezond. Iemand die jaren achtereen nachtwerk verricht, heeft meer risico op diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Bovendien hebben nachtwerkers anderhalf tot twee keer zo vaak last van slecht slapen.

Het risico op diabetes

‘Veel organen, zoals je darmen, zijn gewend om overdag te werken en staan ’s nachts in ruststand. Doordat je minder goed slaapt, komen meer stresshormonen vrij en raakt het herstelsysteem van het lichaam verstoord’, legt onderzoeker Gerben Hulsegge van TNO uit. ‘Dat kan bijdragen aan glucose- intolerantie en insulineresistentie, het risico op diabetes wordt dan groter.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan