Nieuwe baan in de zorg

De druk op de zorg is hoog, en er is dringend behoefte aan nieuwkomers. Deze vijf mensen gooiden het roer om, lieten zich omscholen en hebben nu ‘het mooiste beroep van de wereld’.

Koen Smitsmans (28) uit Echt wilde als kind al het leger in. Hij werd verkenner maar wilde iets meer betekenen. Nu is hij algemeen militair verpleegkundige.

‘Toen ik stage liep in het ziekenhuis, merkte ik dat het me energie gaf om er op cruciale momenten voor patiënten te zijn. Een luisterend oor bieden, iemand geruststellen of een grapje maken, waardoor de zorgen en de sleur worden verbroken. De juiste aandacht op het juiste moment is zo belangrijk. Mensen zijn toch wat eenzamer tegenwoordig en vinden het fijn als ze zich gehoord voelen. Na het vmbo ben ik direct het leger in gegaan. Als kind wilde ik al militair worden. Op mijn zeventiende begon ik bij de infanterie, als boordschutter op een licht pantservoertuig. Het was een leuke tijd. Later kwam ik bij de verkenners; ongezien gebieden, gebouwen en bruggen verkennen. Daar volgde ik een medische cursus voor uitgebreide levensreddende handelingen in een traumasituatie, zoals het prikken van een infuus en het zo snel mogelijk stabiliseren van een patiënt. Ik raakte getriggerd door de medische wereld en de complexiteit van het menselijk lichaam.

‘Mijn vrienden keken wel op van mijn nieuwe loopbaan’

KOEN
Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan