Levenslesje in Ikea

Als kersverse moeder leerde Antoinette ooit een belangrijke les. Je kunt je kind niet alle tegenslagen besparen die hij in z’n leven gaat tegenkomen. Je moet hem weerbaar zien te maken zodat hij narigheid aankan.

Voordat de peuter een hapje nam, veegde hij met zijn broodje een stukje van de vloer schoon

Toen ik was bevallen van mijn eerste kindje was ik he-le-maal in de ban van dat kleine mannetje. Geloof het of niet, maar zelfs de televisie mocht niet aan in zijn aanwezigheid, mijn moederinstinct vertelde me dat dat niet goed zou zijn. Dagelijks ging hij in zijn badje, zijn kleertjes werden verschillende keren per dag verschoond en natuurlijk kookten we alle flesjes die we gebruikten regelmatig uit. Rust, reinheid en regelmaat was het devies, geheel volgens het boekje van de kraamzorg. De geweldige kraamverzorgster die we toegewezen hadden gekregen was van de oude stempel: elke dag ging bijna alles, ook het beddengoed, in de was. ‘Ik hou van lange waslijnen’, riep ze dan. Ik geloof niet dat ik ooit nog eens iemand als zij ben tegengekomen. Dankzij haar blonk mijn keuken me iedere dag tegemoet, en dat wakkerde mij nog meer aan om alles spic en span te houden. Tot ik een paar maanden na de bevalling voor een boodschap naar Ikea moest. Ik stond in een lange rij bij de kassa en zag een meter of tien voor me een peutertje op de grond zitten met een broodje in zijn hand. Voordat hij een hapje nam, veegde hij eerst met zijn broodje rustig een stukje van de vloer schoon. En dat deed hij nog eens, tot zijn vader ingreep. Het was het moment dat ik besloot de hele reinheidscultus die me in de ban hield overboord te gooien. Natuurlijk zou mijn kind ook dit soort dingen doen als hij groter werd, en het was mijn taak om hem daarop voor te bereiden. Weerbaar maken. Ik realiseerde me letterlijk op dat moment dat je niet weerbaar wordt van een perfect schone omgeving zonder bacteriën. Het draait om het gedoseerd toelaten van narigheid, zodat je het stukje bij beetje aankunt. En dat geldt niet alleen voor bacteriën, maar ook voor tegenslagen. Dat lukt niet altijd, je kunt je kind niet altijd beschermen tegen verdriet, maar het is goed om te beseffen dat je je kind geen dienst bewijst door alle tegenslagen bij hem weg te houden.
Mijn huishouden werd weer gewoon een normaal huishouden, waar niks wordt uitgekookt. Afwassen is goed genoeg. Hoe grappig dat een peutertje in Ikea me een belangrijke les leerde.

P.S. Ons nummer Weerbaarheid gaat over hoe je je veerkracht en weerbaarheid kunt vergroten – financieel, psychisch en fysiek. Niet onbelangrijk in deze tijden waarin we leven.

Lees meer over: Columns, Coronatijd, Mentale fitheid en Opvoeden

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu