Lesje economie: werken na je AOW

AOW-leeftijd bereikt. Ineens is er een zee van tijd. Niet iedereen zit daarop te wachten. Je kúnt blijven werken, als werknemer of als zzp’er.

Je kunt ook blijven werken als je ouder bent, zoals hier in het Openlucht Museum in Arnhem.

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar hun eerste AOW-uitkering. Maar er zijn steeds meer mensen die blijven werken. Nederland telt ongeveer een kwart miljoen werkende AOW’ers. De meesten zijn jonger dan zeventig, maar er zijn ook zo’n 90.000 70-plussers aan het werk. Soms uit financiële noodzaak, soms omdat ze het gewoon graag doen. Als je met vroegpensioen bent – dan heb je dus nog geen AOW – mag je niet altijd bijverdienen. Soms zijn er beperkingen. Hoe dat precies zit, hangt af van je pensioenfonds. Maar als je AOW krijgt, en misschien nog een pensioen via je werkgever(s), kun je gewoon blijven werken en voor extra inkomen zorgen. Je mag net zo veel bijverdienen als je wilt. In de meeste cao’s staat dat je dienstverband automatisch stopt als je de AOW-leeftijd bereikt. Maar als je werkgever het ermee eens is, kun je blijven werken. Afhankelijk van de situatie werk je dan op basis van je oude arbeidsovereenkomst of met een tijdelijk contract. In de meeste gevallen – of je nu bij je oude werkgever blijft of ergens anders aan de slag gaat – krijg je een tijdelijk contract. Als AOW’er mag je maximaal zes tijdelijke contracten krijgen in maximaal vier jaar tijd. Als je langer werkt, ontstaat er een vast dienstverband en dat vinden veel werkgevers niet aantrekkelijk. Na een pauze van ruim zes maanden kun je weer opnieuw een tijdelijk contract krijgen. Met een AOW-uitkering als zzp’er aan de slag gaan (of blijven) kan natuurlijk ook. Het enige verschil met jongere zzp’ers is dat je niet meer de volledige zelfstandigenaftrek (€ 7030 in 2020) en startersaftrek (€ 2123) krijgt. Als zzp’er met AOW krijg je nog maar de helft van deze aftrekposten.

Hoe zit het met de belasting?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan