Studenten lenen vaak en veel

Studenten die in 2015 of daarna begonnen met een hbo- of wo-opleiding weten niet beter. Een basisbeurs was er niet meer bij en je ‘moest’ lenen. Pas per september 2023 keert de basisbeurs weer terug. De studenten van de ‘pechgeneratie’ zijn dus nog een jaar op lenen aangewezen. Met lenen is op zich niets mis, maar omdat heel veel studenten het doen, lijkt het soms dat aflossen niet zoveel voorstelt. Toch kan het vervelende gevolgen hebben als het je niet lukt om je studieschuld snel terug te betalen.

Veel jongeren zijn onrealistisch optimistisch. Ze denken dat ze straks veel gaan verdienen en dat het aflossen van de schuld niet veel voorstelt. Bovendien denken alle mensen – jong en oud – dat het morgen gemakkelijker is om je verstandig te gedragen dan vandaag. Minder drinken, minder kleren kopen, daar ga je morgen écht mee beginnen. Minder lenen komt deze maand niet zo goed uit, maar volgende maand kan het wel. En zo zijn er heel wat studenten die maximaal lenen en zich voornemen om daar volgende maand mee te stoppen. Wat ook niet helpt is dat het nog steeds heel gemakkelijk is om veel te lenen. Je hoeft het alleen maar even online aan te vinken bij DUO. Alsof je een kraan openzet.

Vanaf september 2023 komt de basisbeurs weer terug. Het gaat om een prestatiebeurs: je krijgt de beurs alleen cadeau als je een diploma behaalt, anders moet je hem terugbetalen. Waarschijnlijk wordt de basisbeurs zo’n € 270 per maand voor studenten die op zichzelf wonen, en komt daar – om de inflatie te compenseren – tijdelijk nog € 165 per maand bij.

De studenten die onder het leenstelsel studeerden worden in beperkte mate tegemoetgekomen. De tegemoetkomingen (een bedrag van naar verwachting rond de 1400 euro) zullen pas vanaf 2025 worden uitgekeerd. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet geleend hebt.

Hoeveel moet je terugbetalen?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan