Uit de schulden: zo krijg je het voor elkaar

Veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Een derde van de Nederlandse huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd, volgens recente cijfers van het Nibud. Kan iedereen in de schulden raken? En: hoe kom je er weer uit?

Toen Paul Otter (gerechtsdeurwaarder en directeur bij Syncassa) 31 jaar geleden als gerechtsdeurwaarder begon, kwam hij eigenlijk alleen maar over de vloer bij mensen die langdurig een heel laag inkomen hadden en bij mensen met een drugs-, drank- of gokverslaving. Chronisch te weinig inkomen en een of meer verslavingen zijn volgens het Nibud nog steeds twee belangrijke factoren waardoor mensen in de schulden raken. Maar tegenwoordig staat de gerechtsdeurwaarder ook steeds vaker op de stoep bij mensen met middeninkomens. Otter: ‘Dat is een groeigroep in mijn database.’

Hoe komt dat? Omdat het heel makkelijk is om schulden te maken, stelt Otter. En door domme pech en de nasleep ervan. ‘Mensen die heel capabel zijn om hun eigen problemen op te lossen, raken soms door werkloosheid of een echtscheiding de weg kwijt en krijgen daarna hun leven niet meer op de rit.’ Jongvolwassenen zitten meer dan gemiddeld in een kwetsbare financiële situatie. Maar ook mensen met hogere inkomens hebben vaker moeite hebben met rondkomen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan