In de schulden: ervaringsverhalen

Tegenwoordig staat de deurwaarder steeds vaker op de stoep bij mensen met middeninkomens. Zo ook bij André en Mandy.

André Vis (68) is gepensioneerd ondernemer en ambassadeur van de overheidscampagne ‘Kom uit je schuld’. 

‘Van de ene op de andere dag zei mijn vrouw: ‘Ik wil weg uit deze glazen kooi, ik ga alleen verder.’ Niemand had dat zien aankomen. We waren 26 jaar getrouwd, onze kinderen waren volwassen, onze zaak liep fantastisch. We hadden samen een schoonmaakbedrijf met vier mensen fulltime in dienst en 18 oproepkrachten. Binnen een paar dagen was mijn vrouw vertrokken. Ik heb vanaf dat moment aan één stuk door gewerkt. Ik deed alles om bezig te blijven en maar niet naar huis te hoeven. Uiteindelijk stortte ik in en werd ik opgenomen in een psychiatrisch herstellingsoord. In die tijd ging mijn bedrijf failliet en bleef ik achter met schulden. Ik ben heel lang depressief gebleven, ook toen ik ontslagen werd uit het herstellingsoord en weer thuis woonde. Inmiddels was ik ook flink gaan drinken. Ik kreeg elke dag rekeningen, maar ik maakte de enveloppen niet open. Het kon me allemaal niets meer schelen. Toen de deurwaarders langs begonnen te komen, deed ik de gordijnen niet meer open. Mijn overbuurvrouw hield een oogje in het zeil en bracht eten. Via de gemeente kreeg ik een maatschappelijk werker die me wilde helpen, maar dat wilde ik niet. Zo heb ik tien jaar lopen rommelen. Mijn schulden waren intussen opgelopen tot € 100.000. Dat was in 2014. Toen zorgden mijn maatschappelijk werker en mijn huisarts ervoor dat mensen van SchuldHulpMaatje bij me langskwamen. Eén van die mensen kende ik. Daar voelde ik me zo ongemakkelijk bij dat ik de hulp niet durfde te weigeren. Vanaf dat moment kreeg ik een maatje toegewezen die me hielp om orde op zaken te stellen. Hij zei: we gaan eerst eens een spaarrekening openen. Daar kon ik twee euro per maand op zetten. We hebben samen gelachen toen ik voor het eerst drie eurocent rente kreeg. Mijn maatje hielp me met een plan om mijn schulden af te betalen. Ik moest leven van € 128 per maand. 

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan