Lesje economie: Hulp in huis

Wat zijn je plichten als je een hulp in de huishouding hebt? En waar heb je als hulp recht op? Ook als er elke keer contant wordt afgerekend, heeft dat consequenties voor jullie allebei.

Mensen met een hulp in huis hebben vaak het gevoel dat het niet helemaal oké is wat ze doen. Ze betalen hun hulp contant en denken dat ze meedoen aan zwart­werken. Voor hen is er goed nieuws: dat is niet zo. Als werkgever – dat is een groot woord voor iemand met een werkster, maar dat ben je natuurlijk wel – hoef je geen premies in te houden op het loon van de hulp en hoef je de belastingdienst niet te informeren.

Een hulp in huis valt onder de regeling Dienstverlening aan huis. Die regeling is bedoeld om mensen op een fatsoenlijke manier bij je thuis te laten werken, zonder dat je te maken krijgt met administratieve rompslomp. De regeling geldt voor particulieren die minder dan vier dagen per week iemand inhuren. Het maakt niet uit of dat één uur per dag is of acht uur. Degene die je inhuurt kan een werkster zijn, maar ook iemand die past op de kinderen of de tuin bijhoudt. Als je zelf als hulp in de huishouding werkt, mag je net zoveel opdrachtgevers hebben als je wilt, zolang je bij elke opdrachtgever maar minder dan vier dagen per week werkt.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan