Hoe creëer je ruimte in je huis

De belangrijkste boodschap: neem afscheid van alle dingen die je niet nodig hebt.

8 trendy styling-tips

Johanna Sint Nicolaas werkt als trend & styling manager bij bouwmarkten Gamma en Karwei. Ze geeft advies aan kleinbehuisden.

 • 1

  Kies niet voor donkere kleuren. Die absorberen het licht; daardoor oogt een kleine ruimte snel ‘benauwd’. Lichte tinten weerkaatsen, wat het ruimtelijke gevoel vergroot. Spierwit werkt het beste: kies voor witkleur RAL 9016. Liever een warmere witte tint? Neem dan een meer gebroken wit, zoals de tint RAL 9010.

 • 2

  Laat de muur doorlopen in dezelfde kleur als de vloer. Een witte vloer met een witte muur oogt ruimer dan een donkere vloer en een witte muur.

 • 3

  ’Zwevende’ meubelen houden het luchtig. Denk aan meubels op pootjes, maar ook aan items die je aan de wand bevestigt, zoals planken of een nachtkastje. Bovendien houd je op die manier de grond vrij, wat optisch een vergrotend effect heeft.

 • 4

  Investeer in opbergruimte. Inbouwkasten en opbergboxen – alles waarin iets kan worden opgeruimd – helpen overzicht houden.

 • 5

  Gebruik scheidingswanden. Kamer­verdelers zorgen voor rust en overzicht. Kies een glazen wand of een houten rek met planten. Een spiegelwand heeft een vergrotend effect. Je kamer lijkt al snel dubbel zo groot.

 • 6

  Je denkt misschien: ik woon klein, dus ik kies voor kleine meubels. Niet doen. Daarmee oogt het juist snel als een poppenhuis. Laat kasten doorlopen tot aan het plafond. Kies liever voor één bank in een ruime afmeting.

 • 7

  Multifunctionele meubels zijn een must. Een uitschuifbare tafel voor een dinertje of een tafel met een grote lade waaruit een logeerbed getrokken kan worden: handig.

 • 8

  Organiseer je leven en je leef­ruimte. Ruim almaar op, houd hoeken vrij en zet niet overal wat. Dat geeft een minder vol gevoel.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Schoonmaken en opruimen en Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu