Wat doe je tegen haarverlies?

De een krijgt er eerder mee te maken dan de ander, maar op een dag moeten we er allemaal aan geloven: haarverlies en dunner wordend haar. Hoe komt dat, en belangrijker: wat doe je eraan?

Wat zegt de expert? Vier vragen aan arts en onderzoeker dr. Coen Gho van Hair Science Institute.

1 Wat gebeurt er precies met ons haar als we ouder worden?

‘Kort gezegd komt het erop neer dat het proces van regeneratie en degeneratie uit balans raakt. Met andere woorden: er vallen meer haren uit dan er nieuwe worden aangemaakt. Elke haar groeit uit een eigen haarwortelzakje, ook wel haarfollikel genoemd. Het deel van het haar dat onder de huid zit is levend, wat buiten de huid groeit en wat dus zichtbaar is, is dood materiaal. Net als de huid dunner en rimpeliger wordt, wordt ook het haarwortelzakje minder van kwaliteit.
Haarzakjes groeien in groepjes van twee tot vier haarfollikels bij elkaar. Zo’n groepje wordt een follikel-unit genoemd. Zijn er eerst twee à vier haarwortelzakjes per follikel-unit, later is dat er nog maar eentje. Door de degeneratie van het haarwortelzakje wordt ook de haarstructuur dunner en kwetsbaarder. Bij vrouwen wordt het vooral aan de bovenzijde van het hoofd dunner, bij mannen rondom de kruin en bij de inhammen. Haar kan ook zijn kleur verliezen. De haarzakjes produceren naarmate we ouder worden minder melanine, het pigment dat haar z’n kleur geeft – waardoor de kleur langzaam vervaagt en het haar grijs wordt.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan