Getest: yoghurt met en zonder melk

Naast ‘gewone’ yoghurt van koemelk, zijn er steeds meer alternatieven op plantaardige basis te koop. Hoe smaken die? En zijn ze duurzamer dan gewone yoghurt? Ons panel testte vier plantaardige yoghurts en vier yoghurts met melk als basis. Jammer genoeg scoorde de lekkerste plantenyoghurt slechts een mager zesje.

Yoghurt in een kom op een tafel met blauwe bessen en een blauw geruite theedoek

Het panel

Fabio van Haarlem, student. Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist. Marjolein Pouderoyen, paraveterinair. Patrick Verkuil, software engineer en ervaren proever. Yara Vesters, student en vegetariër. Anja van Zijl, medewerker bouwmarkt. Wim van Zijl, thuiswerker en thuiskok. Ronald van Eijk regelde de logistiek.

De opzet

We proefden blind acht ongezoete, naturel ‘yoghurts’ uit de supermarkt die allemaal net anders zijn dan ‘gewone’ yoghurt. Vier op basis van melk en vier op plantaardige basis. Drie van de proevers eten weleens plantaardige zuivel, de anderen niet. We proefden de melkvarianten en plantaardige varianten door elkaar. Daar is voor gekozen omdat de plantaardige varianten duidelijk als ‘yoghurtalternatief’ in de markt worden gezet. Vragen waren: vind je het lekker, lijkt het op yoghurt, en zou je het zelf kopen?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan