Medicijnfabrikanten meten met twee maten

Antoinette zag met eigen ogen hoe mensen gezonder gingen leven en binnen drie weken hun bloeddrukverlagende medicijnen konden laten staan. Ze vindt het te idioot voor woorden dat dit succesvolle experiment wordt afgedaan als ‘niet wetenschappelijk bewezen’.

Hulde aan alle leefstijlartsen die tegen de stroom in zwemmen om mensen te helpen gezonder te leven

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om een kritische geest te hebben. Andersom is het niet zo dat je automatisch een kritische geest hebt als je een wetenschapper bent. Ik ben geen wetenschapper, laat ik dat vooropstellen. Misschien is dat de reden waarom ik sommige dingen niet kan begrijpen. Zoals de dappere huisarts Jon Brouwers in het Friese Bakkeveen, die ik volgde tijdens de opnames van het programma Dokters van Morgen. Zij startte een project om mensen met een andere leefstijl gezond oud te laten worden. Ik zag met eigen ogen hoe twee dorpsbewoners met een paar aanpassingen van hun eetgewoontes, meer beweging en stressreductie binnen drie weken hun bloeddrukverlagende medicijnen konden laten staan. En dan hebben we het over medicijnen die ze al jarenlang slikten. Fantastisch toch? Maar het experiment is niet wetenschappelijk bewezen in een dubbelblind onderzoek, dus het telt niet, brengen sommige wetenschappers daartegenin. 

Daarentegen wordt de werking van medicijnen wel bewezen in een dubbelblind onderzoek. Fabrikanten leggen de resultaten vervolgens zo positief mogelijk uit – gezien vanuit hun eigen belang. Zo hebben ze het graag over de relatieve vooruitgang, in plaats van de absolute vooruitgang. Hoe dat werkt? Nou stel, je geeft duizend mensen een nieuw medicijn, vijf  jaar lang. Voorheen gingen twee van die mensen dood aan een hartaanval, en nu is dat er maar één. Dan is de relatieve winst 50 procent. Halleluja, dat medicijn moet direct de markt op! Maar in absolute getallen is de winst 0,1 procent. Geloof het of niet, maar zo worden veel medicijnen toegelaten voor gebruik. En daar hoor je zelden die wetenschappers over. 

Ik kan dit niet met elkaar rijmen. Ik denk dat er alles voor te zeggen is om zo gezond mogelijk te leven, en medicijnen zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben overigens nog nooit een dokter tegengekomen die dat zelf niet doet.
Daarom hulde aan al die leefstijlartsen die soms tegen de stroom in zwemmen om mensen te helpen gezonder te leven. Lees het inspirerende verhaal over het dorp Bakkeveen en doe er je voordeel mee, juist in deze barre tijden.
Zorg deze winter goed voor jezelf en elkaar!

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Columns en Gezond leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (6)

Monika Denes
27-11-2020 om 17:08

Antoinette is mijn held!!! Er moet veel meer breed bekend worden over hoe we onszelf kunnen genezen. En ontpillen.

Praat mee