10 dingen die je moet weten over je darmen

Je hebt geen zin in een verhaal over poep, dat snappen we. Dus hier lees je gewoon over hoe belangrijk je darmen voor je zijn. Voel je je niet fit, ben je vaak moe en steeds verkouden? Kan te maken hebben met darmflora die niet floreren. Daar kun je zelf iets aan doen.

70% van de weerstand wordt bepaald in de darmen

Meerdere keren per dag stoppen we stukjes buitenwereld in onze binnenwereld. Voor de darmen is het een pittige uitdaging om onderscheid te maken tussen wat wel en niet goed voor ons is. Aan de ene kant moeten ze zich verde­digen tegen indringers waar ons lichaam niet op zit te wachten, aan de andere kant hebben ze de taak om de goede voedingsstoffen op te nemen.

Daarnaast presenteren de darmen bepaalde ziekteverwekkers expres aan het immuunsysteem, zodat het lichaam afweerstoffen kan aanmaken. De afweerstoffen worden teruggesluisd naar het darmstelsel en gaan als een soort coating om de ziekteverwekkers heen zitten. Fijn, want zo spoelen ze met de ontlasting mee naar buiten en kunnen ze ons niet ziek maken.

De verhouding tussen goede en slechte bacteriën bepaalt onze weerstand. In onze darmen leven bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Al die micro-organismen samen noemen we de darmflora. Ongezond eten, stress, antibiotica en alcohol zorgen voor een toename van slechte bacteriën in de darmflora. Het gevolg is een verminderde weerstand: vieruur-dipjes, vaker een loopneus en allerlei andere ‘vage’ klachten.

Goed kauwen is stap één

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan