Hoe houd je goede voornemens vol?

Iedereen neemt zich weleens iets voor: stoppen met roken, meer bewegen, minder geld uitgeven, administratie op orde. Een kwart van onze ruim 17.500 ondervraagden had dit soort goede voornemens aan het begin van 2019. Halverwege het jaar vroegen we hun: houd je het vol? En zo ja: wat is je geheim?

Veel mensen nemen zich iets niet voor het eerst voor: bijna alle voornemens zijn bij 75 procent al eens eerder gemaakt. En bijna een kwart maakt (bijna) ieder jaar weer dezelfde voornemens. Dat wil niet zeggen dat volhouden niet lukt: gemiddeld houdt de helft het een ruim half jaar later nog steeds vol. Bij nog eens 40 procent loopt het niet volgens voornemen, maar ze zijn er wel nog regelmatig mee bezig. Gemiddeld haakt ongeveer één op de tien af: zij houden het niet vol (5 procent) of zijn er zelfs nooit aan begonnen (4 procent). Stoppen met roken is het lastigst om vol te houden – 47 procent is het dit jaar niet (helemaal) gelukt. Milieubewuster leven, dat houdt 99 procent juist wél vol, in meer of mindere mate.

Gezonder en minder eten

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan