Hoe houd je goede voornemens vol?
Iedereen neemt zich weleens iets voor: stoppen met roken, meer bewegen, minder geld uitgeven, administratie op orde. Een kwart van onze ruim 17.500 ondervraagden had dit soort goede voornemens aan het begin van 2019. Halverwege het jaar vroegen we hun: houd je het vol? En zo ja: wat is je geheim?
Veel mensen nemen zich iets niet voor het eerst voor: bijna alle voornemens zijn bij 75 procent al eens eerder gemaakt. En bijna een kwart maakt (bijna) ieder jaar weer dezelfde voornemens. Dat wil niet zeggen dat volhouden niet lukt: gemiddeld houdt de helft het een ruim half jaar later nog steeds vol. Bij nog eens 40 procent loopt het niet volgens voornemen, maar ze zijn er wel nog regelmatig mee bezig. Gemiddeld haakt ongeveer één op de tien af: zij houden het niet vol (5 procent) of zijn er zelfs nooit aan begonnen (4 procent). Stoppen met roken is het lastigst om vol te houden – 47 procent is het dit jaar niet (helemaal) gelukt. Milieubewuster leven, dat houdt 99 procent juist wél vol, in meer of mindere mate.
Gezonder en minder eten
Met stip bovenaan de lijst met goede voornemens dit jaar: gezonder leven door het voedingspatroon aan te passen (54%) en meer te bewegen (45%). 9 procent wil bovendien stoppen met roken. Hoe houden mensen het vol? ‘Geen extra koeken in huis halen of snoep. Want als ik zelf thuis niet snoep, mag ik wel iets lekkers als er getrakteerd wordt.’ En het is zaak je gewoontes aan te passen, in plaats van rigoureuze diëten volgen: ‘Ik ga NIET op dieet, ik mag alles eten/drinken, maar dan met mate.’ Sommigen halen hun motivatie uit een doktersadvies, anderen kijken regelmatig naar resultaten in de spiegel en op de weegschaal. Een bijkomend voordeel: geen alcohol drinken scheelt geld. Tot slot: blijf volhouden, ook als je soms eens zondigt. Begin je gewoon weer opnieuw. Zoals deze deelnemer laat weten: ‘Soms lukt het, soms is chocolade met sinaasappelsmaak ook fruit.’
29% gelooft niet in goede voornemens
Meer bewegen
Veel mensen maken beweging onderdeel van hun dagelijkse routine: een blokje om tijdens de lunch, de fiets pakken in plaats van de auto. De een combineert het met het aangename: ‘meer salsadansen!’ De ander met het nuttige: ‘meer stofzuigen en dweilen.’ Schema’s, opbouw en stappentellers helpen. ‘Ik heb mijn stappen in een jaar van 6000 per dag naar minimaal 10.000 per dag opgevoerd.’ Stoppen met roken lukt mensen door zichzelf als voorbeeld voor de kinderen te stellen, of door niet met andere rokers om te gaan. Niet zelden hebben mensen medische hulp gezocht.
Bijkomend voordeel van minder drinken: je spaart een hoop geld uit
Drie voornemens in één klap
Geld én het milieu sparen lukt veel mensen door minder te kopen. Het helpt om beter na te denken of je iets wel echt nodig hebt voordat je het koopt. Net als meer spullen tweedehands kopen en je eigen spullen hergebruiken. Minder autorijden en juist meer lopen en fietsen: drie goede voornemens in één klap. En er zijn investeringen die goed zijn voor zowel de spaarpot als het milieu: zonnepanelen bijvoorbeeld. Niet een directe impact op de portemonnee, maar wel op het milieu: veel mensen proberen minder plastic te gebruiken en scheiden hun afval.
25% maakt goede voornemens
Orde in je huishouden
Orde in de administratie, dat vinden mensen niet makkelijk. Bij wie het lukt, werkt het maken van een prioriteitenlijst, of een agenda met een planning wat op welke dag moet gebeuren. Iedere dag één taakje bijvoorbeeld, hoe klein ook. Als extra motivatie: ‘Je voor ogen houden dat het anders aan het eind van het jaar enorm veel tijd kost en lastig is’. En er bestaan hulpmiddelen: sommigen hebben bijvoorbeeld baat bij de informatie en cursussen van het Nibud. Voor orde in het huishouden laten sommigen zich inspireren door YouTube-filmpjes. Verhuizen helpt ook: dan móet je wel opruimen, en als je een huis te verkopen hebt, moet dat er bovendien goed uitzien. Veel mensen halen hun stimulans uit het resultaat: ‘Ik kan zaken makkelijker terugvinden’. En: ‘Ik heb het klein gehouden, niet alles tegelijk en krijg er complimenten over en dat helpt ook, het valt mensen op dus het is niet voor niets.’
31% wil meer tijd voor zichzelf en 13% wil meer tijd voor familie en vrienden
Meer tijd voor jezelf of vrienden
Tijd voor jezelf, dat maken veel mensen door vaker nee te zeggen. Sommigen zijn minder uren gaan werken, zodat ze meer tijd overhouden voor de dingen die ze leuk vinden. Minder rigoureus: ’s avonds bewust een half uurtje niks doen. Weer een ander plant af en toe een weekend of midweek alleen weg, zonder partner. Een praktische insteek: ‘Daadwerkelijk afspraken met mezelf noteren en tijd vrijhouden of maken.’ Of wat meer ‘hasta mañana’ in het leven: ‘Alles in ‘n rustig tempo. Wat vandaag niet kan, dan morgen.’ Wat als je (ook) meer tijd wil doorbrengen met vrienden en familie? ‘Dan maar wat minder tijd besteden aan de computer en het huishouden’, zegt iemand. Een ander: ‘Een selectie maken van de mensen die echt belangrijk zijn’ Weer iemand anders merkt op: ‘ECHTE vrienden zijn zeldzaam.’ En aan die echte vrienden moet je ook echt tijd besteden: ‘Ik probeer soms bewust met vriendinnen te lunchen of koffie te drinken in plaats van alleen even snel te appen.’ Sommige mensen pakken het praktisch aan: ‘Regelmatig mijn contactenlijst doornemen om te kijken of ik nog iemand kan spreken die ik al langer niet heb gezien.’ En: ‘Een herinnering in de telefoon zodat ik elke dag wat leuks met mijn zoons doe.’
Een derde heeft geen goede voornemens nodig. Ze zijn al tevreden.
Ik doe iets voor een ander
Dingen voor anderen doen kan via organisaties: in de gaarkeuken, als maatje, als buddy, in het verzorgingshuis, schuldhulp-vrijwilliger bij de gemeente, helpen bij een vraagbaak over computers en smartphones, buddy bij een GGZ- instelling: ze komen allemaal voorbij. Anderen doen het op eigen houtje: ‘Contact maken met mensen die veel alleen zijn, ze eens uitnodigen, een luisterend oor, af en toe een belletje.’ Of in het algemeen meer open staan voor anderen: ‘Onderweg meer bewust van mijn omgeving zijn, minder in mijn eigen wereld leven.’
Ongeveer de helft houdt zijn voornemen halverwege het jaar nog steeds vol.
Geen goede voornemens?
Een kwart van de respondenten maakte voor 2019 goede voornemens. Drie kwart deed dat dus níet (of kan het zich, zo geeft 3 procent aan, niet meer herinneren). De meest genoemde reden om met de jaarwisseling geen voornemens te maken, is dat mensen hun moment zelf wel kiezen (43 procent). Een derde van de ondervraagden heeft geen goede voornemens nodig. Ze zijn al tevreden. 29 procent ‘gelooft niet in goede voornemens’.
Over dit onderzoek
17.895 mensen vulden de vragenlijst in, tussen 4 juli en 2 september 2019. De meesten zijn lid van het Radar Testpanel. Ook je mening en ervaringen laten meetellen? Meld je gratis aan op radartestpanel.nl, dan nodigt RADAR jou voortaan ook uit om mee te doen aan onderzoeken.