Dit moet je doen als je gaat scheiden

Behalve dat je te maken hebt met je emoties, heb je ook heel wat praktische zaken te regelen als je gaat scheiden. Een overzicht.

 • Gezamenlijke bank- of spaarrekeningen aanpassen. Soms kan het handig zijn om wel een gezamenlijke rekening te houden, bijvoorbeeld voor kosten die jullie maken voor de kinderen.

 • Pensioenafspraken doorgeven.
  Als een van de twee (of allebei) pensioen opbouwt in loondienst, moet je aan het pensioenfonds doorgeven welke afspraken er zijn gemaakt over de verdeling van het pensioen. Dit moet binnen twee jaar na de scheiding.

 • Kinderbijslag regelen.
  Kinderbijslag gaat naar de partner bij wie de kinderen de meeste tijd doorbrengen. Zijn jullie co-ouders? Geef aan de SVB door hoe je de kinderbijslag wilt verdelen. Als je niets doorgeeft, krijg je ieder de helft. Voor exen die geen co-ouders zijn gaat de kinderbijslag naar de ouder bij wie de kinderen overwegend wonen.

 • Verzekeringen regelen.
  Neem je hele verzekeringspakket door. Als je uit elkaar gaat, heb je ieder een eigen inboedel-, aansprakelijkheids- en zorgverzekering nodig. Heb je kinderen onder de achttien jaar? Schrijf ze in op de polis van de partner die een aanvullende zorgverzekering heeft. De kinderen zijn gratis meeverzekerd. De partner met een eigen huis heeft een eigen opstalverzekering nodig. Hebben jullie een doorlopende reisverzekering of rechtsbijstandsverzekering? Die moet je nu afzonderlijk afsluiten. Denk ook aan de autoverzekering. En vergeet eventuele overlijdensrisico- of levensverzekeringen niet. Waarschijnlijk is je ex-partner de begunstigde en wil je dat aanpassen.

 • Belastingen en toeslagen aanpassen.
  Krijg je een voorlopige belastingaanslag? Die moet je waarschijnlijk aanpassen. Kijk ook op toeslagen.nl of je recht hebt op toeslagen nu je inkomenssituatie anders is.

 • Testament veranderen.
  Scheiden betekent waarschijnlijk dat je je testament wilt veranderen. Als je geen testament hebt, erft je partner automatisch. Dat eindigt pas als de scheiding officieel is. Daarom laten mensen die willen scheiden soms speciaal een testament maken waarin ze hun aanstaande ex-partner onterven. Zeker als er veel te erven valt en het scheidingstraject waarschijnlijk een tijdje gaat duren. Ook een levenstestament (daarin geef je iemand een volmacht om namens jou te beslissen als je dat zelf bijvoorbeeld vanwege dementie niet meer kunt) wil je misschien aanpassen.

 • Huurcontract aanpassen.
  Blijft een van jullie twee in jullie huurhuis wonen? Neem contact op met de verhuurder/woningcorporatie en overleg of het huurcontract op één naam gezet kan worden.

 • DigiD veranderen.
  Is je ex gemachtigd voor jouw DigiD? Trek de machtiging in. Ben je niet gemachtigd, maar ken je elkaars wachtwoord? Verander je wachtwoord.

 • Inschrijving gemeente.
  Zorg dat je bij de gemeente allebei op het juiste adres ingeschreven staat. De inschrijving in de BRP is de basis voor alle officiële regelingen, variërend van toeslagen en uitkeringen tot rioolheffing en stempassen voor verkiezingen.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu