Benodigdheden voor een Japanse theeceremonie
Voor een Japanse theeceremonie heb je verschillende zorgvuldig uitgekozen benodigdheden nodig.
Theekommetjes (chawan 茶碗)
Tijdens een theeceremonie drinkt men thee uit een theekom en niet uit een theekopje. Sommige van deze kommetjes zijn al 400 jaar oud.
Theeschepje (chashaku 茶杓)
Dit is een soort lepeltje, gemaakt uit bamboe. Er zijn grote en kleine schepjes. De kleine worden gebruikt om thee in de theekommetjes te doen, de grote om thee in het theekistje (zie onder) te scheppen.
Theeborsteltje (chasen 茶筅)
Een klein borsteltje uit bamboe dat van uiterlijk trekt op een gewone borstel. Men gebruikt het om de thee te mengen.
Theekistje (natsume of cha-ire 棗、茶入れ)
Dit kistje is een speciaal houdertje om thee in te bewaren. Je hebt 2 soorten : natsume en cha-ire. Natsume zijn lage houten kistjes met een plat dekseltje en een ronde bodem. Cha-ire zijn hoog en dun. Er is ook een verschil in gebruik, dit hangt af van het soort thee. Cha-ire wordt gebruikt voor Koicha en heeft meestal een ivoren dekseltje. Het wordt bewaard in een zijden zakje (shifuku).
Servet (fukusa 袱紗)
Een vierkanten zijden doek, die gebruikt wordt om het theeschepje en het kistje schoon te maken.
Pollepel (hishaku 柄杓)
Deze wordt gebruikt om water te scheppen.
Thee (matcha 抹茶)
De theekeuze varieert van theeceremonie. Het kan groene of oranje thee zijn.
Waterreservoir (mizusashi 水差し)
Voor het beginnen van de ceremonie wordt dit in de kamer gebracht. Het kan gemaakt zijn uit porcelein, metaal, bamboe of hout en is vaak ook mooi versierd.
Bron: Japanse studies KU Leuven
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!