Het Nationale Tuinonderzoek

In deze rare tijden snakken mensen naar natuur, maar tegelijkertijd is er in veel tuinen amper een grasspriet te bekennen. Mathiska Lont is boswachter bij Natuurmonumenten en geeft tuintips om je tuin groener te maken.

Natuurlijke tuin

Natuurgebied in eigen tuin

Nederland is rijk aan verschillende landschappen: bos, kwelders, heide, stuifzand, grasland. In Nederland komen zo’n 28.000 soorten voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten. Al die dieren hebben unieke woonwensen. Want een bosuil overleeft niet op stuifzand, een zandhagedis niet in een beekdal en een grasklokje niet in het bos. Ook tuinen vormen een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of aan onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen maakten plaats voor schuttingen, beplanting voor bestrating. En ook eenvoudige en waardevolle grote en kleine ‘overhoekjes’ – van bladerhoop tot braakliggend weitje – worden schaars.

Biodiversiteit onder druk

Het aantal insecten neemt dramatisch af, tonen Nederlandse én internationale onderzoeken keer op keer. In ons land worden meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Mathiska: “Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

Onkruid bestaat niet

Veel planten die beschouwd worden als onkruid, zijn enorm belangrijk voor insecten. Mathiska: “Ik laat zelf bijvoorbeeld dovenetel altijd staan. Die zitten nu barstensvol hommels. Ook dagkoekoeksbloemen, vergeetmenietjes en boterbloemen krijgen de ruimte. Er komen veel bijen en vlinders op af. Na de bloei dun ik ze flink uit, want ze groeien als kool. ‘Rommel’ zoals dood hout of bladeren laat ik liggen of gooi ik op een hoop. Dat zijn plekken waar het barst van het leven; insecten, wormen, maar ook egels en vogels komen hier op af. Het laten staan van ‘onkruid’ en het laten liggen van bladeren en oud hout heeft nóg een voordeel: je bent véél minder tijd kwijt aan het opruimen van je tuin, zodat je meer tijd kunt besteden aan genieten van alles wat er groeit en bloeit.” Lees op de site van Natuurmonumenten meer tips van Mariska om zelf aan de slag te gaan.

Doe mee met het Nationale Tuinonderzoek
Natuurmonumenten wil met dit onderzoek inzicht krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. En deelnemers motiveren om hun tuin te vergroenen.
https://www.natuurmonumenten.nl/nationale-tuinonderzoek

Lees meer over: Duurzaam leven en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Dieneke Stuyver de Ruiter
21-05-2021 om 16:47

Jammer dat veel tuinen veranderen in patio’s
De kinderen hebben geen flauw idee wat er allemaal speelt.
Ik zag gisteren mijn buurmeisje een slak gewoon onder haar schoen vermorzelen.
Onvoorstelbaar als ze een pissebed onder hun kunstgras zien zitten (en dat is een geweldige plaats)
Moet ook dat verdwijnen.
Ze zijn in staat om er gloor op te gooien.
Om te griezelen.

Praat mee