Antoinette maakt geroosterde spitskool

Voor mensen die denken dat kool saai is of armoedig smaakt: deze spitskool is geroosterd in de oven en wordt gecombineerd met een heerlijke sesamsaus. De liefhebber van hete smaken topt het af met chiliolie: zo ervaar je zowel romige zachtheid als pit. Origineel maar niet moeilijk. Combineert perfect met vers platbrood.

Antoinettte Hertsenberg in de keuken met spitskool

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 spitskool
  • 1 el sesamolie
  • snufje zout
  • peper
  • olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el tahin
  • 2 tl rijstazijn
  • 300 g tofu, uitgelekt
  • eventueel (haver)melk
  • 10 g bieslook
  • 1-2 el chiliolie (of sriracha)
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes

  • Tip

    Snijd de spitskool in acht stukken (over de lengte), staat net wat chiquer op je bord.

Bereiden

  • Verhit de oven op 220 graden.
  • Snijd de spitskool in de lengte in vieren en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Wrijf de stukken in met olijfolie, zout en peper, schuif in de oven en rooster 15 minuten.
  • Haal de bakplaat dan uit de oven, doe zilverfolie over de kool en zet terug.
  • Draai de temperatuur nu naar 200 graden. Laat nogmaals 25-30 minuten in de oven staan, tot de stukken zacht zijn.
  • Doe ondertussen de sesamolie, het zout, de sojasaus, de tahin, de rijstazijn en de uitgelekte tofu in een blender en meng tot een gladde massa. Als het te dik blijft, voeg dan wat havermelk toe, zodat het een yoghurtachtige dikte krijgt. Zet in de koelkast.
  • Snijd de bieslook fijn, en doe die samen met de geroosterde sesamzaadjes en een beetje zout en peper in een kom.
  • Verdeel een deel van de tofusaus over diepe borden, en leg de kool erop. Doe nog een sliert saus over de kool, en werk af met de sesam-bieslookmix en wat druppels rode chiliolie.
Lees ook deze bijlage

Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu