Aanvullende zorgverzekering, handig of niet?

De verplichte basisverzekering vergoedt een enorme hoeveelheid zorg. Heb je dan eigenlijk ook nog een aanvullende zorgverzekering nodig?

Zorgkosten kunnen flink ­oplopen. Als je met iets ernstigs in een ziekenhuis belandt, zijn de kosten torenhoog. Bijna niemand kan de rekeningen van het ziekenhuis en de medisch specialisten zelf betalen. Daarom is de basisverzekering verplicht. Voor zorg uit het basispakket – behalve voor de huisarts en de verloskundige – betaal je de eerste € 385 zelf (het wettelijke eigen risico) en je verzekeraar betaalt de rest.

Sommige medicijnen betaal je zelf
Er zijn ook zorgkosten die niet in het basispakket vallen. Of die er wel in zitten, maar niet volledig vergoed worden. Zoals medicijnen. Voor veel medicijnen geldt – los van het eigen risico – een eigen bijdrage. De overheid bepaalt dat. Die bijdrage is soms 20 of 30 procent van de prijs van de medicijnen. Stel dat je per jaar voor € 600 medicijnen slikt. Dan betaal je € 385 eigen risico sowieso zelf. Maar misschien moet je ook een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage voor medicijnen is maximaal € 250 per jaar.

Fysiotherapie en beugels bijverzekeren
Stel dat je af en toe bij de fysiotherapeut komt. Fysiotherapie zit alleen voor chronische zieken in de basisverzekering en pas vanaf de 21ste behandeling. Een behandeling bij een fysiotherapeut kost gemiddeld tussen de € 37 en € 45. Je kunt je voor zo’n € 17 per maand verzekeren voor 9 behandelingen. Dat kost je jaarlijks € 204 en dan krijg je voor € 360 aan behandelingen vergoed. Of stel dat je kind volgend jaar een beugel nodig heeft. Dat kost zo’n € 2.000 tot € 3.000. Voor zo’n € 40 per maand, dus € 480 per jaar, vergoedt de verzekeraar € 1000 van de kosten.

Zie het als je ergens op abonneren
Eigenlijk heeft dit niet veel met ­verzekeren te maken. Het idee van verzekeren is dat je risico’s afdekt die je onmogelijk zelf kunt dragen. Daar gaat het hier niet om. Je kunt aanvullende zorgver­zekeringen beter zien als ­abonnementen. Zorgverzekeraars hanteren doorgaans zeven categorieën (tandarts, fysiotherapie, zwangerschap, medische hulp buitenland, brillen en lenzen, alternatieve genees­wijzen, anticonceptie). Jij kiest op welke categorie je een abonnementje wilt. En hoe ruim of mager dat ­abonnement moet zijn.

Voor welk bedrag wil je je jaarlijks maximaal verzekeren? En wil je een vergoeding van 75 of 100 procent van de kosten? Dat laatste kan overigens niet altijd. Natuurlijk weet je van tevoren niet altijd welke zorg je nodig zult hebben. Maar op de zorg die je al kunt inschatten, kun je je ­‘abonneren’. Op vergelijkingssites vink je aan wat je wilt en zie je waar je terechtkunt. Meestal word je voor een ­aanvullende zorgverzekering zomaar geaccepteerd. Alleen bij uitgebreide tandartsverzekeringen is er doorgaans een tandarts­verklaring nodig. Soms hanteert de verzekeraar bij vergoedingen voor tandartskosten ook een wachttijd van een jaar.

Pas op tijd je verzekering aan
Wie van zorgverzekeraar wil veranderen, moet zijn oude verzekering uiterlijk 31 december opzeggen. Je kunt tot 1 februari een nieuwe verzekeraar kiezen, of een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering kun je het beste afsluiten bij de verzekeraar waar je ook je basisverzekering hebt. Dat is niet verplicht, maar een basis­verzekering bij verzekeraar A en een aanvullende verzekering bij B leidt vaak tot ingewikkelde situaties.

Dit artikel is geactualiseerd op 6 april 2022.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bespaartips en Verzekeringen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu