Knutselen: fluitje van een cent

Oude sjaal wordt warme kussenhoes, saaie punaises veranderen in hippe prikkers. En we doen niet meer aan plastic vaantjes, maar maken zelf een feestelijke slinger van stof. Let maar op: 2020 wordt een doe-het-zelf-jaar!

1Er is er een jarig
Maak een slinger van stof. Gebruik oude en dierbare lappen – een stukje dekbedovertrek, tafelkleed, kinderkleertje of handdoek. Knip het materiaal in flinke ruiten, knoop ze om een koord van jute en stik ze vast. Strijk alles nog even glad.

2Warme knuistjes
Uit een oude trui naai je heel eenvoudig warme wanten. Keer de trui binnenstebuiten en leg ‘m zo neer dat je uit twee lagen kunt knippen. Maak een patroon van karton of papier. Speld vast en knip twee wantvormen. Stik om met de hand of met de naaimachine en laat uiteraard ruimte open bij de boord, waar je je handen in stopt. Keer om naar de ‘goede’ kant, werk de boorden af. Klaar!

3Kleurtje: altijd leuker
Bijna iedereen heeft wel een oude knopendoos met daarin knopen die je nooit en te nimmer meer nodig gaat hebben. Met platte knopen tover je saaie punaises om tot kleurrijke prikkers voor het prikbord. Plak de knopen eraan vast met secondelijm.

4Saaie vorken worden kek
Uitgekeken op je bestek? Geef het een tweede leven met een ‘dipje’ verf. Gebruik schilderstape om de kant van het bestek af te plakken die geen kleur moet krijgen en spuit de andere kant gelijkmatig in een kleur naar keuze met watervaste sprayverf (bouwmarkt of online).

5Verven met avocado
Een verwassen kussensloop of dekbedovertrek (wel graag van 100 procent katoen) geef je een subtiel zachtroze kleurtje door het te verven met avocado­schillen en -pitten. Hoe donkerder je de stof wilt, hoe meer schillen en pitten je moet gebruiken. Verwijder al het vruchtvlees en maak de schillen en pitten goed schoon, anders krijg je vlekken. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de schillen en pitten toe en laat de boel zo’n twintig minuten koken tot het water rood kleurt. Zet het vuur uit, vis alles uit de pan en dompel de stof in het water tot het de gewenste tint heeft. Wring uit en spoel goed met een PH-neutraal wasmiddel. Laat de stof niet gekreukeld drogen.

6Wij kruipen op de bank
Een oude sjaal kan zomaar een tweede leven krijgen als kussenhoes. Knip de sjaal twee keer op maat van een binnenkussen, speld de delen met de goede kanten op elkaar. Stik om met de hand of met de naaimachine; laat uiteraard wat ruimte open om het kussen erin te stoppen. Stik dicht. Tip: Een ‘colsjaal’ leent zich perfect om een kussenhoes van te maken: je hoeft alleen de zijkanten dicht te stikken.

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis