5 lessen uit de positieve psychologie
De trein heeft vertraging en je morst koffie op je allermooiste blouse. Of veel erger nog: je hebt flinke financiële pech en knallende ruzie met een vriendin. Iedereen krijgt te maken met kleine en grote tegenslagen. Laat je niet kisten door negatieve gevoelens. Door elke dag inzichten uit de positieve psychologie toe te passen, wordt je leven een stuk fijner.
Zet een roze bril op
Altijd als er iets leuks staat te gebeuren, ben ik bang dat het misgaat. Als kind vreesde ik voor iedere verjaardag weer dat ik dan ziek zou zijn. En toen ik ging trouwen, checkte ik de weken voor de bruiloft panisch alle weerberichten omdat ik bang was dat de dag in het water zou vallen. En nog steeds als ik een feestje geef, ben ik nerveus dat alle gasten op het laatste moment afzeggen. Toch vind ik mezelf een optimist. Ik geniet erg van de mooie dingen in het leven. Al denkt mijn lief daar anders over; die vindt mij soms een doemdenker.
Goed omgaan met elke situatie
‘Optimisme betekent niet dat je alleen maar positieve uitkomsten verwacht. Maar dat je het vertrouwen hebt dat je, ook als de dingen niet op jouw manier gaan, goed zult omgaan met de situatie’, stelt de Britse auteur en voormalig psychotherapeut Nash Popovic. Deze uitspraak vat de uitgangspunten van de positieve psychologie mooi samen. De grondleggers vonden de traditionele psychologie te veel gericht op psychische problemen als depressie en burn-out. Zij legden liever de nadruk op een positieve omgeving, ervaringen en eigenschappen. Want door je op de goede dingen in je leven te richten, leid je een fijner, succesvoller en zinvoller leven. Oké, daar kan ik nog wel wat van leren. En anderen misschien ook.
Vijf lessen uit de positieve psychologie die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.
1 Bedenk welke drie dingen vandaag wél goed gingen
Na een vervelende opmerking van een collega of financiële tegenslag, vergeet je vaak wat er allemaal wél goed ging die dag. Dat is zonde: want stilstaan bij leuke ervaringen bevordert je geluksgevoel. Een goede oefening is om aan het einde van de dag drie momenten te bedenken waarvoor je dankbaar bent. Dat hoeven geen spectaculaire dingen te zijn: ook een tekening van een (klein)kind, een leuk gesprekje met de buurvrouw of een lekkere lunch zijn waardevol. Wil je het nog wat serieuzer aanpakken, houd dan een dankbaarheidsdagboekje bij waarin je deze dingen opschrijft. Als je dit een tijdje volhoudt, leer je je hersenen zich meer te focussen op positieve zaken.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!