Zelf appelsap en appelstroop maken
Heb je in de septembermaand héél veel appels geoogst? Dan is het leuk om er zelf appelsap van te maken, maar je kunt ook nog een stap verder gaan en van het sap stroop maken. Je hebt wel echt behoorlijk wat appels nodig. Voor een liter appelsap is ongeveer anderhalf tot twee kilo appels nodig, en van elke liter appelsap hou je ongeveer 100 ml stroop over.
Bereiden
- Was de appels, verwijder de klokhuizen, snij ze in vieren en kook ze 45 minuten in een laagje water totdat ze uit elkaar vallen.
- Stamp ze tot moes en druk door een zeef (evt. met een theedoek).
- Breng het sap aan de kook.
- Laat de pan een aantal uren op laag vuur pruttelen, zodat het sap indikt.
- Let na verloop van tijd op dat de ingekookte massa niet aanbrandt.
- Eet de appelstroop binnen 2 dagen op of schenk over in gesteriliseerde weckpotten met deksel. Ingevroren is de appelstroop 3 maanden houdbaar.
-
TIP
Over het algemeen smaakt zelfgemaakte appelstroop iets zuurder (want geen suikerbiet en geen toegevoegde suiker). Gebruik evt. een wat zoetere appel, of voeg dadels, kaneel of druiven toe.
-
TIP
Zelfgemaakte appelsap bevat nauwelijks ijzer, dat komt namelijk van de bieten die in de winkelappelstroop zitten.