Wassen of stomen

Suède jasje wordt rib uit lijf door stomerijkosten. Vest van kasjmier krimpt in de wasmachine. Wanneer is een gang naar de stomerij noodzakelijk? Wat kun je best zelf wassen?

Het rokje dat bij de kassa het nieuwe lievelings-lente-item leek, leidt een vergeten bestaan in de kast. Oorzaak: het dry clean only-etiketje dat je thuis pas ontdekte. Zonde, want die stoomverplichting is niet altijd zo strikt.

Check om te beginnen het materiaal. Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof. Alleen voor het persen en strijken wordt een beroep gedaan op stoom. Broeken krijgen dan messcherpe vouwen (waar je met je eigen strijkbout hoogstwaarschijnlijk niet aan kunt tippen).

  • TIP

    De jas is een lastig kledingstuk om te wassen. Op jas.nl vind je een stappenplan hoe je dat het beste kunt doen. Ook vind je er wastips per type jas.

Naast het materiaal is het soort vlekken doorslaggevend in het stoom/was-dilemma. Wegbrengen is een goede optie als het om olie, smeer, make-up of andere vettigheid gaat. Zelf klooien maakt de schade in de regel alleen maar groter, omdat je kans hebt op restvlekken. Vet lost nou eenmaal niet op in water. Bang dat stof sneller slijt door stomen, hoef je overigens niet te zijn. Door de voorzichtige behandeling gaan gestoomde kleren juist vaak langer mee. Een hekel aan die typische stomerijgeur? Ga naar een goed adres: als de machines grondig schoongemaakt worden, hoor je niks te ruiken.

Leer & suède

Professionele aanpak Leer en suède gaan niet goed samen met een sopje – ze zuigen zich vol met water en eindigen keihard en craquelé – en zijn daarom het beste af bij de stomerij.
Thuisbehandeling Een muf leren jasje knapt op van een nachtje buiten hangen. Vlekken ga je te lijf met een speciale lederreiniger. Vuil suède? Smeer de plekken in met groene zeep en stop het in de machine. Geen poeder of andere kleren erbij gooien, koud wassen en niet centrifugeren. Kletsnat op een hangertje hangen en op een koele plek laten drogen.

Pailletten, kralen & andere bling

Professionele aanpak Van broeken met studs tot glitterbolero’s: alle kleren met bling en ook zijden stropdassen blijven mooi en heel als je ze naar de stomerij brengt (en mocht er toch iets misgaan, dan heb je garantie). Thuisbehandeling Check met een vochtig lapje of de stof niet afveegt. Gaat dat goed, dan kun je het in de wasmachine proberen, koud en zonder te centrifugeren. En doe het kledingstuk vooral in een waszakje of een kussensloop.

Wol & zijde

Professionele aanpak Het wollen maatpak en de zijden jurk laat je over aan de stomerij. Zo voorkom je dat jasjes vervilten of alle vorm verliezen, en een feestoutfit van zijde tot poppenkleertje of slap poetslapje transformeert.
Thuisbehandeling Lucht wollen truien, zijden topjes en pakken regelmatig of hang ze in de badkamer op terwijl er gedoucht wordt, naar keuze met een welriekende douchegel, waarvan de geur dan in de kleren trekt. Toch wassen? Een handwasje is niet verplicht: wol en zijde kan niet tegen lang weken en ook uitwringen is funest voor de stof. Mag best een keertje in de machine dus. Kies wel voor een fijn- of wolwasprogramma met een lage temperatuur en niet of nauwelijks centrifugeren. En nooit in de droger mikken. Zijde of wol droogt het best plat op een handdoek, ver van zonlicht. Eventueel eerst in de handdoek wikkelen en het ergste vocht er zachtjes uit drukken, niet knijpen. Zitten er ondanks alle voorzorgen pillen op een vestje, dan haal je die weg met een speciaal pilapparaatje of –kammetje.

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (4)

M. van Lieshout
16-05-2021 om 22:04

Leg je dure kleding een nacht op de sneeuw en je zult versteld staan wat die sneeuw aan vuil heeft opgenomen. Denk aan een dekbed van veertjes= na 1 nacht weer als nieuw aan 1 zijde en keer het om voor de 2e nacht op de andere zijde

RADAR+ redactie
25-05-2021 om 12:55

Bedankt voor de tip!

Cokkie Bonte
07-02-2022 om 21:40

Mag dat ook bij een donzen dekbed?

Praat mee