Stappenplan voor een stralend was resultaat

Knisperfrisse lakens en een smetteloze outfit: daar kun je heel blij van worden. Maar hoe krijg je alles schoon en droog zonder het milieu en je portemonnee overdreven te belasten? Volg dit stappenplan.

stralend was resultaat

1. Sorteer slim

Wassen zonder ongelukken begint met goed sorteren. Allereerst op kleur. Als basis kun je drie categorieën aanhouden: wit, bont en donker.
Bij witgoed mogen ook room- en lichtgrijstinten, op de bonte stapel komen alle kleuren en onder ‘donker’ valt al het zwart, donkergrijs en donkerblauw. Een rood-wit gestreept shirt gaat mee in de bonte was: bij meerdere kleuren in een kledingstuk bepaalt de donkerste tint.

Om doorlopen te helpen voorkomen, kun je er een ‘colour catcher’-doekje bij gooien. Heb je er plek voor, dan kan het handig zijn te investeren in een wasmand met verschillende vakken. Zo is alles al voorgesorteerd – eventuele huisgenoten moeten dan wel meehelpen – en kun je de was zo in de machine kieperen.

Uiteraard doet ook het materiaal ertoe. Scheid katoen, synthetisch, wol en fijnwas. Het waslabel kan uitsluitsel bieden; in de tobbe staat het maximumaantal graden vermeld. Staat er een streep onder, dan kan het alleen worden gewassen met een wol- of fijnwasprogramma. Zie je een handje in de tobbe? Dan is een teiltje vullen niet verplicht. Wol- of handwasprogramma’s in de machine gaan vaak fijnzinniger om met je was dan jijzelf. En het scheelt je bewerkelijk spoelen en uitwringen.

NOG ZUINIGER:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan