Snurken

Bloedirritant: als je geliefde een paar minuten slaapt, begint het gezaag. Is er nou echt niks te doen tegen dat snurken?

Een hardcore snurker doet qua geluid niet onder voor een overvliegende straal­jager

Vroeger had mijn zoon een dekbedovertrek van Donald Duck. Op het kussensloop stond een blije tekening van een boomstam met een zaag erin, en erboven ‘Zzzz’. Als ik hem welterusten kwam zoenen en ernaar keek, dacht ik vaak: hoezo Zzzz? Ik doe geen oog dicht met dat nachtelijk zagen van je vader naast me. Oké, voor ik cynisch word: die man van mij snurkt niet altijd, en ook niet steevast op hetzelfde volume. Maar toch is het irritant: hoe vaak ik niet briesend het bed heb verlaten om zielig op de bank te gaan liggen. Of hij wil de ellende vóór zijn en kiest sowieso voor de bank. Nobel, maar ook ongezellig.
Tijd voor wat onderzoek. Wat gebeurt er eigenlijk precies als je snurkt? Het tergende geluid blijkt altijd veroorzaakt te worden door een vernauwing. Tijdens het ademen gaat de lucht via je neus, keel en luchtpijp naar je longen. Is er ergens een blokkade, dan kan er een brommend, ruisend of zagend geluid ontstaan. Dr. Madeline Ravesloot is kno-arts in het OLVG in Amsterdam en gespecialiseerd in ‘slaapgebonden ademhalingsstoornissen’. Ze legt uit: ‘Snurken wordt onder andere veroorzaakt door trilling van de bovenste luchtweg. Vaak gaat het dan om het verhemelte.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan