Rookmelders en CO-melders: van levensbelang

Een rookmelder kan levensreddend zijn en hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten. Zie je online een Chinees apparaatje van maar een paar euro, laat die dan maar links liggen, want die werken echt niet. Naast een rookmelder, heb je ook een koolmonoxide-melder nodig. Er zijn ook rook- en koolmonoxidemelders in één, maar vanwege de verschillende functies en verschillende plaatsen waar je ze het best kunt ophangen, kun je beter aparte melders gebruiken.

1. Rookmelder

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. De meeste slachtoffers bij brand vallen dan ook door het inademen van rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

Een goede rookmelder geeft op tijd een luid waarschuwingssignaal bij verschillende soorten brand. De batterij moet 10 jaar meegaan of tussentijds vervangen kunnen worden. De melder moet ook nog werken als de batterij bijna op is. Melders moeten voldoen aan de Nederlands-Europese norm (N)EN 14604 en CE-gekeurd zijn. De Nederlandse Brandwondenstichting raadt op haar site de rookmelder van Fire Angel aan. Word je donateur dan krijg je de melder gratis thuisgestuurd.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan