Onderhoud van rookmelders

Een goed onderhouden rookmelder kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Volgens de Brandwondenstichting heeft 70% van de Nederlandse huishoudens tenminste één rookmelder geplaatst. Maar slechts 45% heeft een werkende rookmelder hangen. Hanteer de volgende richtlijnen om steeds optimaal beveiligd te blijven:

 • 1

  Zomertijd voorbij, check je batterij! Controleer minimaal 1 keer per jaar of de batterij het nog doet.

 • 2

  Stofzuig je rookmelder 1 keer per maand. Hiervoor hoef je hem niet uit elkaar te halen. Helpt vaak ook als de rookmelder een vals alarm geeft.

   

 • 3

  Test je rookmelder 1 keer per maand door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Als het alarm niet afgaat controleer dan eerst of de batterij goed is aangesloten en vervang deze wanneer deze leeg is. Controleer de rookmelder daarna meteen weer, want het kan natuurlijk ook gebeuren dat niet de batterij maar het apparaat zelf niet meer functioneert. Dan is het tijd om een nieuwe melder aan te schaffen.

Maar met deze richtlijnen ben je er nog niet. Bij maar 35% van de Nederlandse huishoudens hangt de rookmelder op de goede plaats.

Lees ook deze bijlage

Bron: brandwondenstichting.nl

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan