Hoe voorkom je brand? Diet speelt voor brandweervrouw

Brand weren? Diet weet wat je makkelijk zelf kunt doen om een woningbrand te voorkomen.

Vraagje: kun je met je ogen dicht de weg vinden van je bed naar de voordeur, zonder te struikelen?
Ja?
Nee?
Misschien heb je het nog nooit uitgeprobeerd. Doe het eens. Tien tegen een dat er van alles op de looproute ligt waarvan je je niet bewust bent en waarover je je benen kunt breken.

Waarom ik dat vraag? Zesduizend keer per jaar rukt de brandweer in Nederland uit voor een woningbrand. Je kunt je krom poetsen, maar als je huis afbrandt, heb je alles voor niets gedaan. Een beetje brandpreventie kan werkelijk geen kwaad.
Je kunt zelf veel doen aan de belangrijkste oorzaak van brand in huis: onvoorzichtig gebruik van apparatuur. Apparaten uitzetten in plaats van op stand-by laten staan bijvoorbeeld. Nog belangrijker, het allerbelangrijkste eigenlijk: rookmelders.

De beste plek voor een rookmelder:

Hang een rookmelder niet in de keuken, badkamer of garage, niet bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming of op een tochtige plek. Daar kan hij zijn werk niet goed doen.

 • In de gang of ruimte tussen keuken en woonkamer

 • Op elke verdieping in huis

 • Altijd aan het plafond

 • Meer dan vijftig centimeter van de zijmuur en hoeken van een vertrek

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt ruik je niks, dus je wordt ook niet wakker van rooklucht. Doordat rook veel giftige stoffen bevat, raak je snel buiten bewustzijn, soms al binnen enkele minuten.
Gelukkig zijn rookmelders eenvoudig zelf te installeren en kosten ze relatief weinig. Let daarbij op het volgende: maak de rookmelder regelmatig stofvrij, om te voorkomen dat hij kapotgaat, en tegen vals-alarmmeldingen. Test de rookmelder regelmatig. Er zit een testknop op. Bij normaal gebruik en onderhoud gaat hij tien jaar mee. De batterij heeft een gemiddelde levensduur van een jaar, dus plak er bij vervanging een datumsticker op. Als hij bijna leeg is, hoor je een hard piepsignaal.

Tips voor meer brandpreventie

Gebruik bij een vlam in de pan geen blusdeken, maar leg het deksel op de pan.

 • Zorg voor een blusdeken in huis. Hier kun je wel alleen beginnende brandjes tot de grootte van een voetbal mee doven. Ook handig: een decoratief blusvaasje.

 • Gebruik geen wasmachine of -droger als je zelf niet huis bent. Ze staan in de top 5 van huisbrandveroorzakers.

 • Rol, als je voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, die helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden, en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortĀ­sluiting en daardoor brand ontstaan.

 • Grote stroomverbruikers, zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes, kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten dan op een kabelhaspel of stekkerdoos. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

 • Controleer de filters van droger en afzuigkap regelmatig en vervang/reinig ze op tijd.

 • Halogeenspotjes (als je die nog hebt), kunnen (zelfs met lampjes van 12 volt) schroeiplekken veroorzaken. Zet ze daarom niet te dicht bij meubels en gordijnen. Bij langdurige verhitting kunnen die plots in brand vliegen. Ook wanneer halogeenverlichting is ingebouwd in een verlaagd plafond moet de warmte goed weg kunnen.

 • Zorg voor een brandblusser en schud hem elk halfjaar om.

Lees ook deze bijlage

Onderhoud van rookmelders

Bij 45% van de Nederlandse huishoudens werkt de rookmelder die ze hebben opgehangen niet. Met deze richtlijnen blijf je optimaal beveiligd.

Verder lezen
Lees meer over: Veilig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu