Lesje over je pensioen

Er is al jaren sprake van dat je een deel van je pensioen ineens kunt laten uitkeren als je je pensioendatum hebt bereikt. Maar behandeling van het wetsvoorstel wordt steeds uitgesteld. Trouwens, hoe voordelig is zo’n ‘bedrag ineens’ eigenlijk?

et

In 2019 spraken vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid af dat mensen voortaan maximaal 10 procent van hun pensioenopbouw ineens kunnen laten uitbetalen als ze met pensioen gaan. Dat kan om een flink bedrag gaan. Om een idee te geven: stel dat je per maand € 500 aan pensioen gaat krijgen, boven op de AOW. Dan kan het best zo zijn dat je ongeveer een ton aan pensioenkapitaal bij je pensioenfonds of verzekeraar hebt staan. Als je daar ineens 10 procent van mag opnemen, ontvang je zomaar € 10.000. De mogelijkheid om een deel van je pensioen ineens op te nemen, geldt niet alleen voor het pensioen bij je pensioenfonds, maar ook voor lijfrentekapitaal, wat veel zzp’ers hebben.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan