Lesje economie: toeslagen

Meer dan de helft van alle huishoudens heeft recht op een toeslag. Niet iedereen durft toeslag aan te vragen. Mensen zijn bang dat ze een enorm bedrag moeten terugbetalen. Jammer, want dan loop je inkomsten mis.

In 2019 bleek dat duizenden mensen ten onrechte van de Belastingdienst te horen hebben gekregen dat zij hun kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Bovendien was bij deze mensen de toeslag – waar zij wel recht op bleken te hebben – direct stopgezet. In veel gezinnen leidde dat tot een acuut betalingsprobleem, zoals we inmiddels weten uit de Toeslagenaffaire.

Als je zo’n verhaal hoort, snap je dat er mensen zijn die het eng vinden om toeslag aan te vragen. Stel dat je achteraf een fors bedrag moet terugbetalen. Waar haal je dat vandaan? Nu geldt voor de meeste mensen dat toeslag aanvragen geen keuze is. Zonder huurtoeslag kunnen ze de huur niet betalen. Maar er zijn ook mensen die van dit soort verhalen zo bang worden dat ze als het even kan de toeslag laten schieten. Ook zijn er mensen die geen toeslag aanvragen omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben. Achttienjarige scholieren bijvoorbeeld, die geen inkomen hebben en wier ouders de zorgverzekeringspremie betalen. Of mensen die nooit een toeslag hebben gehad, maar opeens hun inkomen zien dalen. Bijvoorbeeld oudere vrouwen die na het overlijden van hun partner van AOW en een klein nabestaandenpensioentje moeten rondkomen. Maak een proefberekening op belastingdienst.nl en vraag een toeslag aan als je ervoor in aanmerking komt.

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis