Lesje economie: hybride pomp

Afgezien van het feit dat het kabinet wil dat de hybride warmtepomp in 2026 de norm wordt, zijn er allerlei redenen om zo’n pomp – of een elektrische versie – aan te schaffen. We zetten het even op een rijtje.

Zolang je oude cv-ketel nog prima functioneert, heb je misschien geen zin om na te denken over een warmtepomp. Het is immers een grote investering. Maar anderzijds: de kosten vallen vaak mee, omdat je veel subsidie kunt krijgen. Ook gaat je energierekening fors omlaag. Daardoor dalen je maandlasten en verdien je de warmtepomp gemiddeld in een jaar of zeven al terug. Terwijl die warmtepomp zeker vijftien jaar meegaat. En, misschien nog wel belangrijker, een warmtepomp is beter voor het klimaat. De CO2 die je uitstoot om je huis te verwarmen, gaat met zo’n 40 tot 55 procent omlaag.

Elektrisch of hybride

Een warmtepomp zorgt voor warmte in je huis. De pomp haalt de warmte bijvoorbeeld uit de buitenlucht en geeft die af aan de verwarming in je huis. Een warmtepomp werkt op stroom. Als je in een goed geïsoleerd huis woont, kun je je huis prima met een warmtepomp verwarmen. Een volledig elektrische pomp kost zo’n € 13.000. Hierop kun je € 3000 tot € 4500 subsidie krijgen.

Als je huis minder goed is geïsoleerd, is zo’n volledig elektrische warmtepomp geen goed idee. Dan is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Dat is een kleinere warmtepomp die je gebruikt in combinatie met je cv-ketel. Bij een hybride warmtepomp zorgt de warmtepomp het grootste deel van de tijd voor warmte in je huis. De cv-ketel springt bij als het kouder wordt. Ook zorgt de cv-ketel voor warm water in de badkamer en keuken. Gemiddeld ga je daardoor zo’n 60 procent minder gas gebruiken.

Minder gas, meer stroom

Het kabinet wil dat de hybride warmtepomp in 2026 de norm wordt. Als je cv-ketel het in 2026 begeeft, moet je overstappen op een klimaatvriendelijker alternatief. Er gebeurt niets als je in 2025 nog een nieuwe cv-ketel aanschaft met de bedoeling je huis op die manier de komende vijftien jaar te blijven verwarmen. Maar waarom zou je? Volgens MilieuCentraal kost een hybride warmtepomp zo’n € 6000. Met een cv-ketel erbij ben je € 8100 kwijt. Hiervan krijg je € 2500 terug aan subsidie. Met een hybride waterpomp gebruik je minder gas, maar meer stroom. Toch bespaar je. MilieuCentraal rekent voor dat je in een matig geïsoleerd hoekhuis € 480 tot € 1080 per jaar minder betaalt aan energie (afhankelijk van de energie­prijs op dat moment).

Isolatiemaatregelen

Overigens kun je ook een hybride warmtepomp aan­schaffen wanneer je huidige cv-ketel nog goed werkt en je nog lang niet aan een nieuwe ketel toe bent. Volgens de website verbeterjehuis.nl is dit een overweging als je cv-ketel jonger is dan vijf jaar. Van een hybride warmtepomp heb je meer profijt naarmate je huis beter is geïsoleerd. Dan gebruik je de cv-ketel immers minder vaak. Het advies is om de isolatie te verbeteren als de hybride warmtepomp geplaatst wordt, of snel daarna.

Op losse isolatiemaatregelen kun je ongeveer 15 procent subsidie krijgen. Maar als je binnen een jaar twee of meer isolatiemaatregelen neemt of een isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, krijg je ongeveer 30 procent subsidie. Het kan best zijn dat je huis nu niet zo goed geïsoleerd is en dat je denkt dat een volledig elektrische warmtepomp geen optie is.

Maar misschien is het best haalbaar om met een paar isolatiemaatregelen je huis zo goed te isoleren dat je wél een volledig elektrische warmtepomp kunt aanschaffen. Volgens verbeterjehuis.nl is dit vaak het geval bij huizen die na 1992 gebouwd zijn. Doe zelf een check op verbeterjehuis.nl of neem contact op met je gemeente. Elke gemeente heeft een energieloket of energiecoaches waar je terechtkunt voor advies op maat.

Niet goed geïsoleerd huis? Ga voor een hybride warmtepomp

  • Voor een warmtepomp kun je veel subsidie krijgen.

  • In zeven jaar verdien je een warmtepomp terug.

  •  Je CO2-uitstoot gaat met de helft omlaag

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe een warmtepomp werkt.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan