Lekker meeblèren in de auto

Zodra er gezongen moet worden, maakt Antoinette zich uit de voeten. Maar in haar eentje in de auto na een overvolle werkdag blèrt ze naar hartenlust mee met de radio of een afspeellijst op Spotify, en komt dan blij en opgefrist thuis. 

In de onvolprezen politieserie The Shield zit een scène waarin een politieagent door zijn collega’s in de maling genomen wordt. Er is een geheime camera in zijn auto gemonteerd waarmee ze hem in de gaten houden. Als hij in z’n auto stapt om naar huis te gaan, zet hij zijn lievelingsnummer op en begint keihard en loeivals mee te zingen – tot grote hilariteit van zijn meekijkende collega’s. Ik vond het intens gemeen. Omdat ik me realiseerde dat ik die persoon had kunnen zijn.

Hoe kan het dat je van zingen stress kwijtraakt en gelukkig(er) wordt? 

Zo snel als ik wegduik als er publiekelijk gezongen moet worden – en dan bedoel ik met publiekelijk dat mijn gezang te horen is door ten minste één persoon die niet tot mijn directe familie behoort – zo snel begin ik te zingen als ik alleen in de auto stap. Op Spotify heb ik talloze afspeellijsten met nummers die voorzien in verschillende stemmingen: vrolijk, sentimenteel, verdrietig, uitgelaten. Hoe fijn is het om ongestoord en zonder pottenkijkers en luisteraars mee te blèren met een all time favourite, zonder gêne te proberen om die hoge noot deze keer wel te halen, en stoïcijns door te zingen als maat en ritme allang niet meer kloppen met het origineel.

Ik heb van die dagen waarop er veel vergaderd moet worden, dikke rapporten gelezen en begrepen moeten worden en veel mails moeten worden weggetikt. Lekker in mijn eentje zingen in de auto haalt de stress na zo’n dag meteen weg, waardoor ik opgefrist en opgeladen thuiskom. Klaar voor de rest van de dag. Hoe kan dat? Waarom heeft zingen dit effect op ons? Ik ben de enige namelijk niet: in dit artikel lees je alles over hoe zingen ons gelukkig(er) kan maken. Do try this at home!

Lees ook deze bijlage

Zenuwachtig? Zingen helpt!

Je moet een presentatie geven, een speech houden, een belangrijk examen doen of iets anders waarvoor je behoorlijk nerveus bent. Is er een eenvoudig trucje om die nervositeit de baas te blijven? Jazeker: zingen!

Verder lezen

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan