Koude voeten

Over het algemeen ben ik geen enorme koukleum, maar met mijn voeten is iets geks aan de hand.

Die koelen heel snel af, zelfs als ik maar heel even op blote voeten over de koude badkamertegels loop voordat ik in bed kruip. Zijn ze eenmaal koud, dan krijg ik ze niet meer warm. Gelukkig heb ik een lieve man die het niet erg vindt als ik mijn voeten opwarm in zijn helft van het bed, of zachtjes tegen zijn kuiten leg. Ik weet niet of ik andersom ook zo genereus zou zijn.

Die koude voeten kunnen ook al eerder beginnen, als ik lekker op de bank hang met alleen sokken aan. In de wintermaanden is dat volstrekt onvoldoende, zelfs als er een dekentje over mijn voeten ligt. Ik heb inmiddels sloffen met wollen voering om ze behaaglijk te houden, die ik draag tot ze tot op de draad versleten zijn. 

Lees ook deze bijlage

Van het gas af

Krijn Hoogenboom kreeg het voor elkaar om met simpele technieken voor € 8500 compleet van het gas af te gaan. Hij heeft een energierekening van nul euro.

Verder lezen

Met de huidige energieprijzen zijn een paar goede sloffen een prima investering, maar het is veel te weinig om de horror-energierekeningen tegen te houden die door de hoge energieprijzen veroorzaakt worden. Deze zomer maakten we een serie voor streamingdienst NPO Start over het verduurzamen van huizen. Door te isoleren, zelf energie op te wekken en minder gas te verstoken gaat de rekening echt naar beneden, maar waar moet je beginnen? En wie schakel je in? Offertes lopen uiteen en adviezen spreken elkaar tegen.

Helaas is er niet één methode die voor iedereen werkt, geen ‘one size fits all’. Elk huis is anders en iedereen moet zelf het wiel uitvinden. In deze serie portretteren we Krijn, die op ingenieuze wijze met een investering van € 8500 van het gas af ging en nu echt nul op de meter heeft. Gewoon in een hoekhuis in Lemelerveld uit de jaren tachtig. Hier kun je lezen hoe hij dat aanpakte, en als je nog meer wilt weten, kijk dan naar RADAR Overleef de energierekening op NPO Start of lees ons artikel met energiebespaartips.

Ik hoop dat het helpt, en dat we er allemaal toch nog warmpjes bij zitten deze winter. 

NB Ik maakte me laatst bij Jinek behoorlijk boos over de manier waarop consumenten nu gedupeerd worden. Wordt u ook geraakt, dan kunt op de site van de ACM voorbeeldbrieven downloaden, zoals een klachtenbrief over de termijn van de tariefwijziging als uw energieleverancier niet 30 dagen van te voren aan u de tariefverhoging heeft doorgegeven.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Columns en Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Franklin Bretschneider
07-10-2022 om 11:49

Mijn oplossing: een voetenwarm-kussen (kussen met hoogpolig tijk en twee holtes om je voeten in te steken), gekocht bij/via Bol. Heeft 2 warmtestanden.
Gemiddeld vermogen (verbruik per tijd) heb ik gemeten: 13 resp. 20 watt.
Dat is dus minder dan 1% van wat het kost om een hele kamer warm(er) te stoken.

Praat mee