Sla je slag bij de kringloop

De kringloop is al lang geen muffe hal vol afdankers meer. Vaak zijn het goed ingerichte winkels waar steeds meer mensen op zoek gaan naar degelijke, goedkope spullen. En wie weet vind je daar die onvergetelijke oude langspeelplaat of die mooie Chinese vaas waar je al zolang naar op zoek bent.

Man kijkt en reikt naar een vaasje van kristal, dat op een plank van een houten schap staat in een drukke kringloopwinkel.

De kringloopwinkel is inmiddels een gevestigd en populair instituut in Nederland. Maar bestaat er eigenlijk zoiets als ‘de’ kringloop? Laten we eerst even teruggaan in de tijd: de eerste kringloopwinkels in Nederland dateren uit de jaren zeventig. Geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven in Frankrijk verzamelden Nederlandse idealistische pioniers met interesse in duurzaamheid gebruikte goederen en openden winkels om deze afgedankte spullen te verkopen. Zonder winstbejag en vanuit een sociale gedachte: het bieden van werkgelegenheid aan kwetsbare groepen in de samenleving.

Het imago van de kringloopwinkel van toen was niet al te best. Bij het horen van het woord ‘kringloop’ dacht het gros van de Nederlandse bevolking (min of meer terecht) aan muffe, grote hallen, volgestouwd met armoedige spullen voor armere bevolkingsgroepen. Dit imago verbeterde in de jaren tachtig. Het fenomeen ‘kringloopwinkel’ werd steeds bekender en meer en meer organisaties en groepen openden winkels om gebruikte spullen te verkopen en het hergebruik te stimuleren. Populaire termen als ‘retro’ en ‘vintage’ droegen daar zeker aan bij.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan