Huishoudpot van financieel coach Ankie Horjus

Hoe gaan anderen om met geld, bezuinigingen, boodschappen en bankrekening? Ankie Horjus helpt mensen met geldproblemen. Zelf heeft ze van haar ouders geleerd: als je iets wilt, moet je sparen.

Huishoudpot

Ankie Horjus (61) is financieel coach en bespaarexpert (ankiehorjus.nl). Ze woont samen met Lútsen (56), docent in het voortgezet speciaal onderwijs. Hun kinderen wonen zelfstandig. Ankie heeft er twee (33 en 29 jaar) en Lútsen vier (tussen de 27 en 22 jaar).

Wat doe je als financieel coach?

‘Ik werk ook voor particulieren, maar meestal huren bedrijven mij in om medewerkers te helpen hun financiën op een rijtje te krijgen. Daarom is het belangrijk dat hr-adviseurs en teamleiders de signalen herkennen als mensen financiële problemen hebben. Als er loonbeslag gelegd wordt, ben je laat.

Wees alert op het gedrag van je medewerkers. Mensen met geldzorgen slapen slecht. Hun concentratie is vaak minder of ze zijn slecht gehumeurd. Je ziet mensen wegzakken.’

Welke tip geef je mensen met geldzorgen?

‘Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat lucht op. Gelukkig is het in deze tijd met exploderende prijzen normaler om te klagen over geld. Zorg ook voor overzicht. Misschien keek je vroeger naar wat je wilde, kijk nu naar wat je kunt. Leuk is anders, natuurlijk. Maar ’s nachts wakker liggen vanwege je geld, dat is pas echt vervelend.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan