Hou je brein fit met de 5 V’s

Er wordt te snel gedacht dat we dingen minder goed kunnen als we ouder worden, zeggen de deskundigen. Neem nou het brein: tot op hoge leeftijd kun je de veroudering ervan vertragen en het fit houden. Tip van Erik Scherder: blijf dingen doen die je niet gewend bent. En neem af en toe een kauwgommetje!

Hoezo slecht geheugen?

‘Ouderen zijn mensen die cognitief achteruitgaan en niet meer zo scherp zijn.’ Wie een negatief beeld heeft van ouder worden wat betreft het functioneren van het geheugen, presteert ook daadwerkelijk slechter op geheugentaken, blijkt uit onderzoek. ‘Laten we de stereotypie van oud worden voor eens en voor altijd de wereld uit helpen,’ zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in zijn laatste boek Oud worden, Jong blijven. Veel cognitieve functies gaan immers op heel jonge leeftijd al achteruit en sommige cognitieve vaardigheden gaan er juist op vooruit als je ouder bent.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan