Hoe veiliger, hoe gelukkiger
In Nederland voelen de meeste mensen zich safe, wat alles te maken heeft met onze geluksindex. Want factoren die ons geluk bepalen, bepalen voor een groot deel ook ons veiligheidsgevoel. En, nog beter nieuws: we vóelen ons niet alleen veilig, we zíjn het ook.
![](https://radarplus.nl/app/uploads/2020/10/jacqueline-munguia-1pAwJiCD60c-unsplash-scaled-e1603799753155-1600x1067.jpg)
Als het op één plek in de wereld goed toeven is, dan is het wel in Nederland. We staan op de zesde plek (van de 156 gemeten landen) van gelukkigste landen ter wereld. Het World Happiness Report van de Verenigde Naties stelt deze lijst van ‘happy nations’ elk jaar op. Nederland scoort vooral hoog op ‘sociaal vertrouwen’ en ‘sociale steun’.
Factoren die ons geluk bepalen, zoals een goed ontwikkelde verzorgingsstaat en goede gezondheidszorg, bepalen ook een groot deel van ons veiligheidsgevoel.
Steeds minder mensen worden slachtoffer van veelvoorkomende vormen van criminaliteit, zoals diefstal
Uit de Veiligheidsmonitor 2019 van het CBS blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders zich veilig voelt. Uit diezelfde monitor blijkt ook dat we ons niet alleen veilig voelen, maar dat ook zijn. Steeds minder mensen worden slachtoffer van veelvoorkomende vormen van criminaliteit, zoals diefstal. In 2012 was 20 procent slachtoffer daarvan, in 2019 nog maar 14 procent. Dat gevoel van veiligheid heeft ook te maken met de eerdergenoemde verzorgingsstaat. Die zorgt er namelijk voor dat we het idee hebben dat als ons iets overkomt, het ook weer wordt opgelost. We voelen ons beschermd tegen gevaar dat wordt veroorzaakt door anderen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op straat of in het park. Maar ook bij een pandemie. Niet iedereen zal het met de opgelegde regels van de overheid eens zijn (geweest), maar door de manier waarop ons land met corona omgaat, is het vertrouwen wel gestegen.
Bovendien zijn we positiever geworden over de samenleving. De cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau van afgelopen juni laten zien dat 76 procent van de mensen vertrouwen heeft in de politiek; we geven onze samenleving als cijfer een 7. Naast vertrouwen in de politiek is ook het vertrouwen in politie, wetenschap en het rechtssysteem toegenomen. Dit vertrouwen zal ook van invloed zijn op onze geluksindex, immers, hoe veiliger we ons voelen, hoe gelukkiger we zijn. Volgend jaar scoort Nederland wellicht nog hoger op het World Happiness Report.
RIVM
Als het gaat over ’s lands veiligheid, denken we al snel aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, ofwel het RIVM. Zij waken over onze nationale veiligheid, dus over alle opzettelijke (bijvoorbeeld cyberaanval of terrorisme) en niet-opzettelijke risico’s (bijvoorbeeld een overstroming of pandemie) en dreigingen die kunnen leiden tot maatschappelijke ontwrichting van ons land. Om onze veiligheid te kunnen waarborgen hebben ze zes veiligheidsbelangen vastgesteld: territoriale, fysieke, economische en ecologische veiligheid, naast sociale en politieke stabiliteit en internationale rechtsorde. Wordt een of meerdere van deze belangen bedreigd dan komt het RIVM in actie.