Buiten bij onweer
We wandelen en fietsen meer dan ooit. Nu het onweerseizoen begonnen is, moet je als de bliksem een veilige plek zoeken zodra het begint te donderen.
Volgens Wandelnet.nl wandelt 65% van de bevolking en is de gemiddelde wandeling zeven kilometer lang. Daar ben je al snel anderhalf uur zoet mee. Heel gezond voor lijf en leden, net als alle fietstochten die veel Nederlanders maken, maar niet zonder gevaar. Zeker in de zomer, in Nederland hét onweerseizoen.
Het KNMI telt 95% van de inslagen rondom de zomer. In een strook van Antwerpen tot ’t Gooi komt onweer het vaakst voor, jaarlijks 24 tot 30 dagen. In de zomer komt onweer het meest voor in het binnenland, in de winter juist aan zee. Gemiddeld onweert het elke drie dagen ergens in Nederland.
Bliksem is een 2,5 centimeter brede straal die ontstaat door een elektrische ontlading vanwege spanningsverschil. De hitte kan oplopen tot 30.000 graden Celsius en het voltage tot 100 miljoen volt. De kans om getroffen te worden is klein. Jaarlijks worden er wereldwijd zo’n 1.000 gevallen geregistreerd, in Nederland zijn dat er ongeveer twee. Minder kans dan het winnen op de hoofdprijs in de Staatsloterij, maar het kan hartritmestoornissen, brandwonden of zelfs de dood veroorzaken.
Tips voor wandelaars en fietsers
-
1
Tel! Onweer veraf is niet gevaarlijk. Onweer dichtbij wel. Tel het aantal seconden tussen de bliksem en de donder. Deel dat getal door drie en je hebt het aantal kilometers dat het onweer van je vandaan is. Minder dan tien seconden? Zoek dekking in een huis of auto.
-
2
In het bos Hoge bomen vangen veel wind, maar ook veel bliksem. Ben je in een bos, zoek dan een groep lage bomen op. Een tent, of alleenstaande boom is geen goede schuilplek. Blijf uit de buurt van water, metalen (lantaarn)palen en hekwerken.
-
3
Maak je klein Ben je op open terrein, ga dan niet liggen. Ga op je hurken zitten met de voeten tegen elkaar. Doe alles om jezelf klein te maken. Het contact met de grond moet zo klein mogelijk zijn, dan is de kans dat na een inslag de elektrische lading door je lichaam gaat, zo klein mogelijk.
-
4
Als je met een groep bent, blijf dat ten minste zes meter uit elkaar.
-
5
Mijd metalen voorwerpen Metaal trekt bliksem aan. Doe armbanden en horloges af en gebruik je telefoon niet. Klap je paraplu in en zet hem een eind verderop.
Speciale waarschuwing voor golfers: een club is een echte bliksemgeleider. In de VS bevindt 20% van de dodelijke slachtoffers zich op een golfbaan.
-
6
In de auto In de buurt van je auto? Die is vanwege zijn metalen kooiconstructie veilig. Sluit wel de ramen. Na een inslag tegen een paaltje rijden is niet nodig, de auto houdt geen elektriciteit vast.
-
7
Op de fiets Ondanks de rubberen handvaten en banden, is het op een fiets niet veilig bij onweer. Schakel een e-bike uit. Parkeer je fiets op de standaard een stukje verderop.
-
8
Op de camping In een kunststof caravan, een tent of vouwcaravan ben je niet veilig, dus schuil in een stenen gebouwtje of je auto. Koppel de elektriciteit af.
-
9
In de boot Zorg dat je zo snel mogelijk van het water afgaat.
-
10
In een groep Een grotere groep bij elkaar geeft een groter risico op een inslag, ga dus zeker 2 meter van elkaar gehurkt zitten.