Het toverwoord: weerbaarheid

Een gezonde leefstijl zorgt voor een sterker immuunsysteem. En hoe groter je weerstand, hoe groter je weerbaarheid tegen venijnige virussen en andere ziekteverwekkers. Negen vuistregels.

1Vermijd overgewicht
Het is geen toeval dat één op de drie coronapatiënten op de ic obesitas had. Ook onderliggende ziekten die verband houden met overgewicht, zoals diabetes en hoge bloeddruk, blijken de kans op complicaties en sterfte door COVID-19 te verhogen. ‘Het is bekend dat mensen met een verstoorde stofwisseling, zoals vooral voorkomt bij overgewicht, gevoeliger zijn voor infecties’, vertelt dr. Suzan Wopereis (TNO). ‘Zo gek is dat niet: je afweer en de vetstofwisseling zijn onderling zo sterk verweven dat de ontstekingsreactie in je lichaam al eventjes toeneemt wanneer je een vette milkshake drinkt.’ De onderzoeker houdt zich bezig met de effecten van leefstijl op de gezondheid en met het laten verdwijnen van ziekten die met leefstijl samenhangen, zoals diabetes type 2. ‘Bij veel mensen met overgewicht staat het immuunsysteem continu op een laag pitje, terwijl er helemaal geen bedreiging is van een virus of bacterie.’ Deze zogenoemde chronische ontstekingsreactie ontstaat door ophoping van vet in het lichaam. Vooral vetcellen die binnen en tussen de organen groeien, op een plek waar ze eigenlijk niet horen, zijn berucht. Buikvet is de grootste boosdoener. ‘De vetcellen kunnen geen kant op als ze groeien, waardoor ze barsten. Dat triggert een ontstekingsreactie’, legt Wopereis uit.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan