Help je auto de winter door!

De winter staat voor de deur en dan heeft je auto extra aandacht nodig. Het is irritant als je weg wilt rijden en je auto start niet. Of je deur gaat niet meer open. Met een beetje hulp blijft je auto de komende tijd optimaal werken.

Antivries voor de motor

Antivries in je koelvloeistof zorgt ervoor dat je motor niet kapotvriest. Het is dus essentieel dat je op tijd checkt of je auto nog voldoende antivries heeft.

Ruiten ontdooien

Geen zin om te krabben? Leg dan beschermende folie over je vooruit, dat scheelt tijd. Gooi nooit een emmer heet water over je voorruit om hem te laten ontdooien. Dat is vragen om barsten. Je kunt ook ruitenontdooier gebruiken, al is dat minder milieuvriendelijk en een stuk duurder.

  • TIP

    Wrijf de buitenkant van de autoramen ’s avonds in met een doorgesneden rauwe aardappel. Dat voorkomt ook bevriezing.

Ruitenwissers

Controleer je ruitenwissers regelmatig. Een schone en droge voorruit is belangrijk om goed zicht te houden als het buiten donker en nat is. Verwijder nooit ijs en sneeuw van je ruit door de ruitenwissers aan te zetten. Als ze vastgevroren zitten, heb je grote kans dat het motortje doorbrandt. Vervang je ruitenwissers als ze het niet meer goed doen. Ook voor je ruitenwissers is het in de winter belangrijk om een ruitenspoelervloeistof met antivries te gebruiken! Het zelf bijvullen is eenvoudig.

  • TIP

    Zet ’s avonds een kurk onder je ruitenwissers. Zo weet je zeker dat ze niet aan de ruit vastvriezen.

Slotontdooier

Een slotontdooier biedt uitkomst als je deur niet opengaat, alleen niet als je het product in de auto bewaart… Bewaar slotontdooier altijd binnen in huis. Geen slotontdooier bij de hand? Een föhn of een kruik met warm water kunnen soelaas bieden of verwarm de sleutel kort met een aansteker.

Geen slotontdooier? Gebruik een föhn!

Bandenspanning

Harde banden zorgen voor een betere grip op de weg, zeker als er ijs en/of sneeuw ligt. Controleer dus eens per maand je bandenspanning, ook als je winterbanden hebt, want deze moeten meestal wat harder worden opgepompt!

Wintermotorolie

Hoe kouder het wordt, hoe dunner de motorolie moet zijn. Switch dus bijtijds naar winterolie (5W-30). Nieuwere auto’s hebben multigrade olie en dan hoef je niets te doen.

Extra wax

Het is een goed idee om voor de winter een laagje wax aan te brengen op je auto, zodat die beschermd is tegen bijvoorbeeld het strooizout. Een extra laagje op de onderste delen van je auto is aan te raden.

Antivries is van essentieel belang in de winter.

Rubbers invetten!

Vergeet ook niet je rubbers in te vetten, om te voorkomen dat ze bevriezen en je ’s ochtends de autodeur niet openkrijgt. Rubbervet is verkrijgbaar in een handige stift. Je kunt ook baby- of olijfolie, glycerine of WD-40 gebruiken. Mochten je rubbers toch vastgevroren zijn, druk dan de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt.

Lege accu

In de winter is de kans groter dat je met een lege accu komt te staan. De zelfontlading gaat sneller als het koud is. Rij daarom ’s winters niet alleen korte ritjes, want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen.

Harde banden zorgen voor een betere grip op weg, zeker in de winter.

Niet op de handrem

Zet bij voorkeur ’s winters je auto niet op de handrem, want ook die kan bevriezen. Zet hem liever in de P-stand of in de eerste versnelling.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan