Handigheidjes in huis
De winter laat je anders naar je interieur kijken. Zin om een muur een kleur te geven die bij het seizoen past? Kies voor een roze of een bruine tint. Zet meer planten neer, geef jezelf een nieuwe lamp cadeau en kruip onder een plaid.
1 Droge huid? Extra plantje
Last van een droge huid? Dat komt door de lage luchtvochtigheid die hoort bij de winter. Planten in huis kunnen die luchtvochtigheid verhogen. Vooral planten met grote dorst uit de palmfamilie (goud-, dwerg- en bamboepalm), de chrysant, de ficus, de bananenplant, de krulvaren en lepelplanten doen dat goed.
2 Zet de verwarming laag
Heerlijk zo’n warm huis, maar vergeet niet ’s avonds op tijd de verwarming lager te draaien. Dat levert je al snel heel wat euro’s op. Doe dat niet vlak voor je naar bed gaat, maar al een uurtje eerder, de warmte blijft nog wel even hangen.
3 Warme tinten
Zin in een andere kleur op de muur? Denk eens aan aubergine, (zacht)roze of okergeel. Warme tinten matchen erg goed met wit, grijs, roze en beige. Donkere kleuren zoals bruin, bordeaux en terra kunnen een ruimte in één oogopslag warmer laten aanvoelen.
Het huis voelt warmer aan met gelaagde kleuren als aubergine of okergeel
4 Het blauwe en het bruine draadje
Wanneer je een lamp op wilt hangen, is het handig om te weten hoe je een kroonsteentje aan moet sluiten. Een kroonsteentje zorgt ervoor dat de elektriciteitsdraden niet per ongeluk contact maken. De ene draad zit onder het ene schroefje geklemd, de andere draad onder het andere schroefje. Zo doe je dat: zorg dat de elektriciteit is uitgeschakeld. Draai de schroeven in het kroonsteentje los. Strip met de striptang de blauwe en de bruine draad een stukje zodat de koperdraadjes tevoorschijn komen. Stop die draadjes elk onder een van de schroefjes en draai aan. Nu zijn de draden op het kroonsteentje aangesloten en kun je een verlichtingsarmatuur monteren.
5 Goede hoogte
De meest optimale hoogte om je hanglampen boven de eettafel op te hangen, is gemiddeld tussen de 60 en 75 cm vanaf de bovenkant van het tafelblad tot de onderkant van de lampen. Probeer verschillende hoogtes uit. Je wilt niet in het licht kijken of tegen de lamp aan zodat je de mensen aan de overkant niet ziet.
6 Lumen en wattage
Op de verpakking van een lichtbron staat allerlei informatie. Maar wat betekent het eigenlijk?
Lumen: Het aantal lumen geeft aan wat de lichtopbrengst is van een lamp. Dus de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een voorbeeld: met 800 lumen kun je een woonkamer verlichten, 200 lumen is meer een schemerlamp.
Wattage: De wattage (W) duidt het vermogen van een lamp aan. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het energieverbruik. De maximale wattage staat altijd op de verpakking van een armatuur aangegeven. Hoger mag niet, lager mag wel.
Fitting: De lampfitting moet passen in de armatuur, check dat dus even. Dit wordt vaak aangegeven met een code zoals E14 (klein) of E27 (groot).
Voltage: Met voltage (V) wordt de spanning aangegeven. Vrijwel alle lampen zijn geschikt voor 230V (netspanning).
Energielabel: Met deze tekens wordt het energieverbruik van een lamp geduid. A++ is het meest zuinig en E het minst.